Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Започна разглеждането на законопроектите за сектор „Сигурност”

[post-views]

репортер Мария Гуцева
оператор Цветомир Ташков

Започна разглеждането на дългоочакваните закони, които регламентират работата на службите. За първи път разузнаването, военното разузнаване и НСО ще имат свои собствени закони.
Първият закон, който депутатите приеха на първо четене беше този за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност. Внесен от бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и група народни представители, законът предвижда министър – председателят да оглави Съвета по национална сигурност. В него ще участват министри и шефове на служби. Президентът ще може да присъства винаги, когато пожелае. 
Върху харченето на средства от страна на службите вече ще се упражнява парламентарен контрол. Цветан Цветанов припомни, че пакетът от закони е подготвен още през 2012-та година и са взети предвид препоръките на опозицията.
Законопроектът беше приет без гласовете на БСП и АТАКА. Ангел Найденов от БСП Лява България посочи, че законопроектите за службите са чакани 25 години и в тях са отразени бележките, представени при предишните обсъждания. Той обаче посочи и сфери, които според него не са достатъчно разработени. Найденов попита как Съветът по национална сигурност ще си взаимодейства с ДАНС. 
Вторият законопроект, който депутатите приеха се отнася до Националната разузнавателна служба. Тя се преименува в Държавна агенция „Разузнаване” и преминава от президента към изпълнителната власт. Беше приет вариантът внесен от Цветан Цветанов, в който ДАР и Военното разузнаване остават две самостоятелни служби. Реформаторите внесоха свое предложение според което двете служби трябваше да бъдат обединени в една.
Цветан Цветанов  подчерта, че досега възлаганите ангажименти на военното разузнаване се радват на изключително високо признание от партньорите от НАТО и ЕС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани