Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Шаякът за войската – век по-късно

[post-views]

Добромир Пелов

Остави тези въглища, сега е война, те са несигурна стока. Миньорите ще ги мобилизират, кой ще ти копае? А и къде ще ги изнасяш, като пазарите се стесняват. Може и държавата да ти ги вземе без пари като военен наряд. Вложи си парите другаде. Най-добре – вземи шаяка за войската да правиш. Да произвеждаш платовете за униформи. Гарантирано плащане от военното министерство. Сигурни поръчки – всяка година влиза нов набор, униформи трябват. А сега, при мобилизацията, ще се видиш в милиони.

Така преди век, при влизането на България в Първата световна война, банкерът Атанас Буров съветва един от братята Чапрашикови, дошъл да го моли за кредит, за да развива добив на въглища. Ама то има търгове, наддаване, гаранции за качеството, чуди се Чапрашиков. Ще уредиш да вземеш стари униформи, те са чиста вълна, другата половина слагай парцали и шаякът готов, продължава поученията си банкерът. А как ще вземеш търга? Ами, ще си намериш един полковник там „горе“, ще се бръкнеш малко, пък той ще уреди работата.
Тази история отпреди точно век, твърде болезнено напомня драмата с парашутите за Българската армия, която се разигра преди няколко месеца. Тогава стана публично известно, че доставените от дружеството „Параплекс-Брюгеман“ нови парашути за нашите Специални сили, били некачествени, не отговаряли на заданието в поръчката и дори носели рискове за бойците ни при изпълнение на задачи. Така поне беше разгласено в медиите.   
Съобщението на прокуратурата е като военнофронтова сводка, но разкрива цяла престъпна схема с цел лобиране за определен кандидат и  

източване на военния бюджет   

На 8 май Военноокръжна прокуратура – София привлича като обвиняем подполковник Владимир Мильовски – експерт в командването на Сухопътните войски /военно формирование 22450 – София/ за корупционно престъпление – злоупотреба със служебно положение с цел да се набави имотна облага за търговско дружество при провеждане на обществена поръчка за доставка на парашути. Това, посочват от прокуратурата, е престъпление по чл. 387, ал. 3, пр. 2, вр.ал. 2, пр. 1, вр. ал. 1, пр. 2, вр.чл. 20, ал. 2, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.   
Следва хронологията на престъпната схема. През 2013 г. Министерството на отбраната е обявило обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол“ и десантни парашутни системи тип „Летящо крило“, в която са участвали „Ломини“ ООД и Дружество по ЗЗД „Параплекс-Брюгеман“. В периода от 5 март 2013 г. до 26 януари 2015 г. подполковник Мильовски е изпълнявал длъжността главен експерт в отдел „Специални сили“ и „Началник на отдел „Специални сили“ във военно формирование 22450-София. В качеството си на длъжностно лице е злоупотребил със служебното си положение, като в съучастие като извършител с подбудителя Стоян Стоянов – син на собственика на „Ломини“ ООД, е работил съзнателно 

в полза на единия от участниците в търга

В периода от 05 март 2013 г. до 13 август 2013 г., при изготвяне на проект за техническа спецификация на обществена поръчка за сключване на рамково споразумение с предмет „Доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол“ и десантни парашутни системи тип „Летящо крило“, Мильовски умишлено не е посочил ясни и точни изисквания за параметрите „диаметър“ (в коя част на купола се изчислява), „дължина на вървите“ (от къде започва и къде завършва измерването) и подложката на раницата (без приложена схема). Това е извършено с цел да даде възможност за произволна преценка на съответствието на доставените впоследствие парашути с изискванията към предмета на обществената поръчка. Така е отворил вратичка за произволно изпълнение, което да „пасне“ на фирмата, за която явно вече работи, едва ли безвъзмездно, след като обвинението е за корупция, както и конкурентът да бъде обвинен в неизпълнение.
В периода от 16 септември 2013 г. до 10 януари 2014 г. обвиняемият Мильовски е събирал информация от членовете на комисията за провеждане на процедура за обществена поръчка, за хода на заседанията на комисията и предоставял тази информация на Стоян Стоянов. В периода от 16 септември 2013 г. до 10 януари 2014 г. Мильовски е склонявал полковник Борисов – член на комисията, да заяви пред останалите членове, че парашутите, предлагани от „Параплекс-Брюгеман“ не работят „на принудително отваряне“ и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Мотивирал го е да направи искане за представяне на мостри и на допълнителни сертификати въпреки липсата на такива изисквания в решението за обявяване на поръчката и да изрази съмнение в заявените технически характеристики, чрез изготвяне на 

„особено мнение“  

За по-сигурно отстраняване на конкурента на „Ломини, с която Мильовски вече е явно обвързан, се търси и намесата на специалните органи.  В периода 16 септември 2013 г. – 10 януари 2014 г. подполковникът е заявил пред заместник-директора на Служба „Военна полиция“ полковник Стоил Чипилски и пред капитан Християн Христов-началник сектор в Регионална служба „Военна полиция“ – София, че процедурата за възлагане на обществена поръчка не съответства на изискванията. По този начин той е целял да бъде образувана

проверка от Военна полиция

срещу „Параплекс-Брюгеман“ и с този мотив дружеството да бъде отстранено от участие в процедурата. В периода от 3 декември 2014 г. до 12 декември 2014 г. Мильовски е склонявал  подполковник Георги Мянков и бригаден генерал  Михаил Попов от в.ф.32990 – Пловдив, да откажат да приемат доставените парашути, предмет на договор от 27 юни 2014 г., сключен въпреки интригите в полза на „Ломини“, между Министерството на отбраната и „Параплекс – Брюгеман“. 
  За още по-сигурно, в периода от 18 декември 2014 г. до 26 януари 2015 г. като експерт в състава на комисия на Инспектората на Министерството на отбраната Мильовски влязъл вече директно в играта, като изразил становище, че парашутите, предмет на договора от 27 юни 2014 г. между Министерството на отбраната и „Параплекс – Брюгеман“, не съответстват на спецификацията по договора. До тук! Следват 

изводите на прокура-турата

Посочените действия Мильовски извършил с цел дружеството „Ломини“ ООД да бъде определено за изпълнител на обществената поръчка  за доставка на десантни парашутни системи „Кръгъл купол“ и десантни парашутни системи тип „Летящо крило“. Целял е да набави облага за това дружество и от това да произлязат тежки вредни последици за Министерство на отбраната, в размер на 1 400 000 лв. Сумата от 1 400 000 лв. представлява разлика между цените, предлагани от „Ломини“ ООД, и цените, предлагани от Дружество по ЗЗД „Параплекс–Брюгеман“. Според разследването положението е спасено благодарение на доблестното поведение на други офицери. Въпреки „напъна” на Мильовски подполковник Борисов, член на комисията, е отказал да заяви пред останалите членове, че парашутите, предлагани от „Параплекс-Брюгеман“ не работят „на принудително отваряне“ и не съответстват на изискванията за дължина на вървите. Така сделката е спасена, а „упоритостта“ на подполковник Мильовски да провали договора дори след неговото сключване, го довежда до разследване от Военноокръжна прокуратура – София. В момента той е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 1000 лв. Разследването продължава. От прокуратурата заявяват, че предстои привличането и на други лица към наказателна отговорност. Кои и какви са те – предстои да видим. Защото подполковник Мильовски едва ли е бил титанично сам и без покровители в корупционната схема.

Наказателен кодекс

Чл. 387. (1) Който злоупотреби с властта или със служебното си положение, не изпълни задълженията си по служба или превиши властта си и от това произлязат вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до три години.
(2) Ако от деянието са настъпили тежки последици или то се извършва системно от началник към подчинен, наказанието е лишаване от свобода от една до осем години.
(3) Ако деянието по предходните алинеи е извършено с цел деецът да набави за себе си или за другиго имотна облага или да причини другиму вреда, наказанието е: лишаване от свобода от една до пет години по ал. 1, от три до осем години по ал. 2, а в особено тежки случаи – от три до десет години, като съдът постановява и лишаване от право по чл. 37, ал. 1, точка 6.

 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани