Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Курсанти завоюваха oтличен на „Марково“

[post-views]

Оценка „отличен“ заслужиха всички курсанти-випускници от специализация „Полева артилерия“ на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ на НВУ „Васил Левски“, които се явиха на държавния изпит по военноспециална подготовка – практическа част, на учебните полета на артилерийския полигон „Марково“. Това беше заключителната част от подготовката на младите хора за изпълнение на задълженията на първата им офицерска длъжност – командир на взвод. 
Изпитът започна с изучаване работа на механизмите и приборите, подготовка на изходните данни за стрелба, премина през уменията за избор и подготовка на райони за огневи позиции и завърши с възможността випускникът да взема решение за избора на огневите средства и способа на пристрелката и стрелбата за поразяване.
SANYO DIGITAL CAMERAОрганизацията на подготовката и провеждането на изпита се извърши от акaдемичния състав на катедра „Организация и управление на тактическите подразделения от полевата артилерия“ с началник полковник доц. д-р инж. Велико Петров и класен ръководител подполковник д-р инж. Станчо Станчев. В осигуряването на изпита участваха военнослужещи от в. ф. 34200 с командир полковник инж. Емил Симеонов и в. ф. 54060 с командир подполковник инж. Митко Митев.
Председател на държавната изпитна подкомисия беше деканът на факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ полковник доц. д-р инж. Сашо Евлогиев. Член на комисията беше командирът на 4-и артилерийски полк в Асеновград полковник инж. Лъчезар Мишев, който поставяше задачите на курсантите. Нарастване на обстановката и поставяне на огневи задачи направи и полк. Емил Симеонов. 
Обучаваните демонстрираха устойчиви умения за командване и управление. Всеки курсант беше изпитан на четири центъра – по разузнаване и определяне местоположението на ориентири и цели, изпълнение на индивидуална огнева задача, експлоатация на артилерийските системи и командване и управление. 
Изпитната комисия оцени постигнатите резултати и постави оценки „отличен“  за всички обучавани. Полк. Мишев оцени високо нивото на подготовката на курсантите. Той изрази задоволството си от работата на курсант-старшина Кацев и курсант-старшина Челебиев за адекватни действия в сложна тактическа обстановка.
В разбора председателят на комисията полк. доц. Евлогиев отбеляза, че резултатите от изпита са отличен старт, който ще позволи пълна изява на знанията и възможностите на курсантите на следващия етап – теоретичната част на изпита и определяне на цялостна комплексна оценка от държавния изпит.    

(БА)

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани