Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Либия под терора на „Ислямска държава”

[post-views]

текст Красимир Белчев

Най-малко петима души бяха убити и още толкова – ранени при самоубийствено нападение с кола-бомба в либийския град Мисрата. Радикалната джихадистка организация “Ислямската държава” пое отговорността за нападението.
Самоубийственият атентат е бил извършен късно вечерта в неделя. Властите съобщават, че нападателят се е врязал с колата си, заредена с експлозиви, във военен пост на местните сили за сигурност.
Ислямска държава, която вече има стабилни позиции в Либия и контролира град Сирт, от няколко месеца се опитва да превземе и морския град Мисрата.
Кампанията на терористичната организация допълнително усложнява и без това сложната политическа среда в бившата Джамахирия, която има две правителства.
Град Мисрата е под контрола на премира Халифа Гвел, чието правителство не е признато от международната общност.
След атентата той обеща да мобилизира армията, полицията и различните паравоенни милиции срещу бойците на радикалното движение, което се опитва да установи пълен контрол над Либия.
Близо 4 години след свалянето на режима на Мумар Кадафи страната няма стабилно правителство. Политическото противопоставяне и борбата за власт между различните въоръжени групировки, създават хаос, от който се възползват различни ислямистки организации.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани