Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Хиляди нови имигранти акостираха в Италия

[post-views]

текст Красимир Белчев

Плановете на ЕК за справяне с имигрантския проблем отново са поставени на карта. Германия и Франция официално поискаха от Брюксел да преразгледа предложението си за равномерно разпределение на близо 40-те хиляди имигранти в отделните страни-членки на ЕС. 
Проблемът с хората, търсещи по-добър живот в Европа, придоби колосални размери тази година. Всеки ден десетки имигранти акостират на Европейски бряг. Само за последното денонощие в италианските пристанища са пристигнали над 450 души. Те ще се присъединят към стотиците други, които вече чакат да получат някакъв статут. С нарастването на миграционния поток, който минава през Средиземно море, расте и броят и смъртните случаи.
Това принуди ЕК да вземе кризисни мерки за справяне с проблема. Докато повечето страни-членки одобряват създадената военноморска мисия за разбиване на организираните престъпни мрежи за трафик на хора, идеята за пропорционално разпределяне на имигранти в страни от 28-членния блок не се радва на такава подкрепа.
Франция и Германия, които са две най-големи икономика в ЕС, се опасяват, че те ще поемат и най-голямата част от имигрантите. Затова вътрешните министри на двете страни поискаха  ЕК да преразгледат квотите и да увеличи усилията си в пазенето на европейската морска граница. Други държави искат квоти да са на доброволен принцип.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани