Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Времето на Атина за споразумението за свеж заем с кредиторите й изтича

[post-views]

текст Красимир Белчев

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че е представил реалистично предложение на международните си кредитори, в опит да постигне споразумение с тях за удължаването финансовата помощ за Атина. Времето за това обаче изтича в петък, а различията между двете страни изглеждат непреодолими. Ципрас допълни, че в плановете му са представени тежки отстъпки без да уточни какви.
Изказването му дойде часове след срещата в Берлин между директорите на ЕЦБ и МВФ Марио Драги и Кристин Лагард, германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Кристин Лагард. Всички са единодушни, че Гърция трябва да остане в Еврозоната, но за да получи Атина финансова помощ, болезнените икономически реформи трябва да продължат.
За крайнолявото правителство в Гърция това е равносилно на предателство към избирателите и демокрацията. Припомняме, че Ципрас дойде на власт именно с обещанията да отмени мерките на съкращения.
Гърция обаче има буквално няколко да постигне споразумение с кредиторите си, защото в петък страната трябва да внесе 300 милиона евро вноска по дълга си към МВФ.
Много финансисти обаче смятат, че страната няма пари да покрие задълженията си към един от основните кредитори и ако не получи помощ неизбежно ще изпадне в несъстоятелност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани