Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ислямска държава” откри нов фронт срещу кюрдите в Сирия

[post-views]

текст Красимир Белчев

Над 10 хиляди бойци на „Ислямска държава” са убити от началото на международната военна кампания срещу организацията, водена от Съединените щати. Това заяви американският заместник-държавен секретар Антъни Блинкън. Той обаче допълни, че независимо от загубите джихадистите имат капацитет да продължат с офанзивата си в Ирак и Сирия.  
Независимо, че са притиснати по въздух и земя, бойците на ИД продължават да откриват нови фронтове в Ирак и Сирия. Тежки боеве между тях и кюрдските милиции се водят за контрола на североизточния  сирийски град град Хасака.
Районът е от стратегическо значение, защото свързва завзетите от организацията територии в Ирак и Сирия.
Информацията за боевете съвпадна с твърденията на държавния департамент на САЩ, че лоялни сили на сирийския президент Башар Асад, подпомагат с въздушни удари ИД.
Все още няма официален коментар от сирийска страна.
Само преди ден джихадистката организация съобщи, че е превзела сирийския град Ум Ал Кура, който се на границата с Турция.
Междувременно известният британски актьор Майкъл Енрайт обяви, че се присъединява към борбата на кюрдите срещу ислямистите.
Последната голяма роля на 51-годишния актьор е в „Карибски пирати” с Джони Деп.
Ерайт заяви, че се включва в борбата, след като чул за отношението на ИД към заложниците и етническите малцинства в Ирак и Сирия.

Най-ново

Единична публикация

Избрани