Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Януш Бугайски: Русия се опитва да вкара България в конфликт с Македония

[post-views]

Амбициите на руския президент Владимир Путин да създаде Евразийски съюз е предпоставка за бъдещето дестабилизиране на страните от централна и източна Европа. Това смята известният американски политически анализатор Януш Букайски, който гостува в България.

Разделяй и владей. Така известният американски политически анализатор Бугайски обобщи твърденията на руския външен министър Сергей Лавров, че България има териториални апетити в Македония. В своята лекция на тема „Руската външна политика при управлението на Путин”, организирана от Дипломатическия институт към МНвР, Бугайски каза, че основната цел на Москва е по този начин да създаде поредния замразен конфликт на Балканите, чрез който да осъществява външнополитическите си амбиции, а именно запазването на влиянието си в региона, който се стреми към интегриране с ЕС и НАТО. 
Един от основните моменти в руската външна политика е подържането на конфликти, а не разрешаването им, защото ако страните от Западните Балкани например се присъединят към НАТО и ЕС, Москва ще загуби влиянието си там, заключи Бугайски.

репортер Красимир Белчев
оператор Иван Николов

Най-ново

Единична публикация

Избрани