Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Главен инспектор Пламен Динев: С военнослужещите работим в екип

[post-views]

Андрей Рангелов

След като бяхме на границата и видяхме как върви ремонтът на оградата, се връщаме в Елхово. Главен инспектор Пламен Динев ни посреща в една от залите на РДГП. На карта на стената с червени стрелки са означени основните маршрути, по които у нас нахлуват „бежанци“.
Имахте възможността на терен да се запознаете с изпълнението на съвместния оперативен план и задачите, които са възложени в него по логистичното осигуряване на охраната на границата с формированията на Сухопътните войски, казва главен инспектор Динев. Съжалявам, че няма задържани лица, за да видите и другите задачи, които изпълняваме, казва с усмивка той. 
И направо започва с добрите думи към военнослужещите: „От страна на ръководството на регионалната дирекция изразявам изключително високата оценка за дейността на офицерите, сержантите и войниците от Българската армия. За кратки срокове съумяхме да решим много задачи по ремонт на аварирала техника, която с месеци стоеше по границата, по ремонт на възпрепятстващото съоръжение. Почти на 75 процента е възстановена целостта му – от 268-а до 222-ра пирамида. Видяхте, че и в момента се работи по този компрометиран участък.
Освен това бяха събрани палатките, които през тежките зимни месеци бяха съборени от силните ветрове. Те бяха комплектовани, разпънати на нови места, които са чувствителни по опитите за незаконна миграция към България“.

– Главен инспектор Динев, съдействието на военнослужещите за органите на РДГП прави ли охраната на границата по-сигурна?
– Прави я по-лека. Изключително много по-лека! Бих казал – и по-сигурна. Работим в екип. Благодарение на колегите, на старшите командири, на старшите на групи, постигнахме резултати.

– В какви посоки може да се получи още по-добра екипност?
– Не виждам какво повече да се направи. Освен да благодарим на колегите, няма друго какво!

– С подобряването на времето увеличава ли се потокът от опитващи да преминат незаконно границата?
– В сравнение с предходните пет месеца на 2014 г. над шест пъти се е увеличила незаконната емиграция по българско-турската граница. За последното денонощие над 320 чужди граждани са предприели опити да нарушат държавната ни граница с Турция. Те са спрени от нашите патрули. Блокирани са на границата. След забелязването се отдалечават от наша територия или са задържани от граничната стража (в Турция – б. р.).

– Тоест, вие не сте им дали възможност да проникнат на българска територия?
– Да. Това е и една от основните задачи на съвместния план и съвместната заповед, подписана от двамата министри – на отбраната и на вътрешните работи – освен логистична подкрепа и противодействие на незаконен миграционен натиск. Смятам, че към настоящия етап се справяме много добре.

– Подобно пресичане на границата по българското законодателство…
– …е престъпление. Тези хора извършват престъпление срещу наша територия. Тоест, то е започнато на съседна и е извършено на наша територия.

– Кога ще бъде достроена оградата по цялото протежение на границата?
– С решение на Министерския съвет от октомври 2014 г. е възложено на областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас да изградят допълнително 130 км съоръжение по сухопътния участък от границата с Турция. В частите, където съоръжението вече е изградено – от 268-а до 206-а гранична пирамида, строителите, които са снети в следствие на въвеждането в експлоатация на това съоръжение, са намалели с около 20 пъти. Това означава, че много по-малко ресурс, много по-малко човешки фактор ще се използва на тези направления.

– Имате ли информация дали областните управители вече са задействали процедурите?
– Доколкото ми е известно, областните управители на Хасково и на Ямбол са готови с инвестиционните проекти. Предвид на това, че в област Бургас са били изграждани два типа съоръжения, във връзка с резерватите, които са в природен парк „Странджа“, там процедурата е малко по-трудна. Но и те са на финала.

– Можем ли да кажем, че до една-две години проблемът може да се реши и оградата да бъде построена?
– Не бих се ангажирал със срокове.

– Известно е, че Гранична полиция извършва засилена охрана на границата от година-две…
– Ако бъдем по-точни – от две години и седем месеца сме в специализирана полицейска операция. Първоначално, самостоятелно – само Гранична полиция. После – съвместно с областната дирекция на МВР. И от 27 април 2015 г. – с логистичната подкрепа на военните формирования от Българската армия.

– Какво се прави за подобряване на условията, при които хората да дежурят на границата?
– Имаме доставени и монтирани 20 мобилни контейнера, които са оборудвани за носенето на службата. Осигурени са с вода и фотоволтаични батерии, които осигуряват захранване за осветление през тъмната част на денонощието. Както споделих, бяха събрани, комплектовани и отново разпънати в граничното полицейско управление – Елхово, 14 палатки, плюс фургоните, които осигурихме. В момента тази дейност се извършва в граничното полицейско управление в Болярово. Към момента имаме събрани вече 56 палатки. Негодните ще бъдат заделени за брак. Палатките се комплектоват наново и ще бъдат разпънати на активните направления. Така ще има осигурен подслон за нашите служители при лоши метеорологични условия.

– Има ли възможност видеонаблюдението да бъде усилено?
– Достатъчно добро е. Имаме интегрирана система по почти цялото протежение на българско-турската граница, както и стационарни постове, мобилни термовизионни системи. Всичко това в комплекс прави охраната на границата надеждна.

– Как, според вас, трябва да продължи съвместната дейност между военнослужещите и граничните полицаи?
– Предвид тенденциите през последните месеци считам, че е належащо да продължи участието на военнослужещите от Българската армия в логистичната подкрепа на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани