Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цената на тока се повишава между 1,4 и 3 на сто от 1 юли. Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов пред bTV. Най-голямо повишение на цената ще плащат потребителите на ЕнергоПро в Североизточна България – над 3%. 
Увеличението се налага заради намалялото население в тази част на страната. Потребителите на ЧЕЗ ще плащат с 1,6 на сто по-високи сметки, а тези на ЕВН – с 1,4%. Иванов коментира, че интересите на енергийните дружества и на потребителите са отчетени равностойно. От комисията отчитат, че НЕК трябва да се укрепи, на второ място подготвят въвеждане на електроенергийния пазар на енергийна борса и на трето място се стремят да въведат справедливост в цената на тока.
В тази връзка премиерът Бойко Борисов поиска по-широк дебат по формирането на цените на електроенергията. Темата е била обсъдена след края на днешното правителствено заседание. 
Възможностите за диверсификация на източниците и трасета като гаранция за енергийна независимост, беше на дневен ред и при срещата на Борисов с Амос Хохстейн, специален пратеник и координатор по международните енергийни въпроси в Държавния департамент на САЩ. Коментирани бяха конкретно напредъка по изграждането на интерконекторите със съседните на България държави и проектът за Южен газов коридор. Премиерът обясни, че най-бързо напредва строителството на тръбата с Румъния. Осигурено е финансирането за предпроектното проучване на интерконектора с Турция. Въпреки забавянето, имаме уверения за ускоряване на действията по този със Сърбия. Бойко Борисов посочи, че изграждането на Южния газов коридор ще гарантира енергийната сигурност на Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани