Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парламентът на Великобритания одобри референдум за оставане в ЕС

[post-views]

текст Красимир Белчев

Британският парламент одобри провеждането на референдум за бъдещото членство на страната в Европейския съюз. Предложението внесе премиерът Дейвид Камерън, който иска реформи в 28-чления блок.
Депутатите приеха предложението на Камерън за провеждането на  референдум с пълно мнозинство. Това обаче предизвика разгорещен дебат, който извади на повърхността съществуващите различия. Те от своя страна имат потенциала да разделят както управляващата Консервативна партия, така и цялата страна.
Шотландските националисти са категорични, че ще настояват за нов референдум – за независимост от Обединеното кралство, ако Англия реши да напуска ЕС, а шотландците – не. „Това би било скандално, позорно, недемократично и напълно неприемливо да изкараш Шотландия от ЕС, против желанието и волята на шотландците”, категоричен е бившият първи министър на страната Алекс Салмонд.
Именно обещанията на премиера Камерън да проведе референдум за бъдещето членство на страната в ЕС, му спечелиха достатъчно гласове, неговата Консервативна партия да управлява самостоятелно за първи път от близо 3 десетилетия. Камерън иска страната да остане в ЕС, но реформиран и смята идеята за осъществима. Не малка част от неговите депутати обаче искат Лондон да излезе от 28-членния съюз на всяка цена.
Подобен сблъсък може да спъне консерваторите за пореден път, защото нямат обща позиция по въпроса за членство в ЕС от времето на Маргарет Тачър и Джон Мейър. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани