Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Неуспешни преговори между македонските лидери

[post-views]

текст Красимир Белчев

Македонските политически лидери не успяха да постигнат споразумение за разрешаване на политическата криза в страната. Те се срещнаха в Брюксел и разговаряха с посредничеството на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.
Разговорите продължиха цели 12 часа. Освен еврокомисарят по разширяването в тях се включи и посланикът на САЩ в Македония.
„Разговорите бяха открити и изчерпателни, но все още не са довели до окончателно споразумение, се посочва в изявлението на ЕС. Брюксел призова всички партии да намерят политически компромис, който да се основава на постигнатото споразумение от 2 юни в Скопие. Припомняме, че тогава политически партии в Македония се договориха в страната да се проведат предсрочни избори до края на април 2016. Тогава в Скопие трябва да има преходно правителство. Именно съставът на бъдещия кабинет се оказа ябълката на раздора.
Кризата Македония започна, след като лидерът на опозицията Зоран Заев разпространи разговори, които говорят за силен правителствен контрол над медии, съдилища и произвеждане на избори.
Македонският премиер определи записите като дело на чужди разузнавателни служби, които се опитват да саботират държавата, която се бори от години за членство в ЕС и НАТО.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани