Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ изпращат допълнително 450 военни съветници в Ирак

[post-views]

текст Красимир Белчев

Съединените щати ще изпратят допълнително военни съветници и инструктори в Ирак, съобщиха от Белия дом. От там допълват, че президентът Барак Обама е взел решението по молба на иракския премиер Хайдер ал Абади.
С последните 450 военни броят на американските военнослужещи в Ирак ще нарасне на 3500 души. Подкрепленията че бъдат разположени в провинция Анбар, където радикалното джихадистко движение постигна най-голямата си победа от година насам, с превземането на провинциалната столица Рамади.
С увеличаването на военните експерти трябва да се ускори подготовката и обучението на хиляди доброволци, отзовали се на апела на иракското правителство да се включат в борбата срещу „Ислямска държава“.
Досегашната стратегия на САЩ срещу джихадистите продължава да търпи критика. Тя се изразява не само с изпращането на военни инструктори, но най-вече с във въздушни удари по базите на ислямистите в Ирак и Сирия, 
Независимо, че са притиснати от въздух и по суша, бойците на ИД продължават да имат капацитета и средствата да завземат нови и нови територии, както в Ирак така и в Сирия.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани