Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Буш официално в надпреварата

[post-views]

Боряна Радева

Братът на 43-ия американски президент – Джордж У. Буш, който е и синът на 41-вия държавен глава Джордж Буш – Джеб Буш, се очаква да се кандидатира за републиканската номинация за надпреварата за високия пост идната година. Джеб трябва да обяви влизането си в кампанията на 15 юни във Флорида, където той беше губернатор между 1999 и 2007 г. 
Новината за дългоочакваната кандидатура беше разпространена от двама помощници на републиканеца и цитирана от световните агенции. 

Ако бъде избран, Джеб ще е третият член на семейството си, с работно място в прочутия Овален кабинет. Освен това кандидатурата му отново изправя двете президентски фамилии – Буш и Клинтън пред двубой, тъй като в надпреварата за номинация на демократите вече се включи Хилари Родъм Клинтън. 
Пожелалите анонимност помощници съобщиха, че кандидатурата ще бъде обявена на събитие в Маями Дейд колидж, малко след завръщането му от едноседмична обиколка в Европа. 
usa_izbori„Очакванията ми, надеждите ми са, че ще бъда кандидат“, заяви по-рано Джеб. Той влиза в състезанието, като фаворитът на републиканския елит и се очаква да доминира над  останалите кандидати в набирането на средства. Все пак Джеб ще се изправи пред определена съпротива от страна на най-консервативната част от партията, която има огромно влияние в процеса на първичните републикански избори, коментира „Ню Йорк поуст“. „Губернатор Буш е благодарен за подкрепата, която получи от много американци през последните месеци и е на път да обяви решението си“, съобщи говорителката Кристи Кембъл. 
Обявявайки кандидатурата си, Буш трябва да прекрати отношенията си със своя „Суперпак“ – независим политически комитет, който е в състояние да събере огромни суми пари от корпорации, съюзи и отделни граждани, но няма право да спонсорира директно партии или кандидати. Същото трябва да направят и неговите помощници. Джеб работи с дългогодишния съветник Майк Мърфи, който се очаква да оглави щаба му, а Дейвид Коел – ветеранът помощник на Мит Ромни, ще е мениджър на кампанията. 
Буш планира да посети четири от щатите с ранно гласуване, като започне от Ню Хемпшър на 16 юни, Айова – на 17 юни, Южна Каролина на 18 юни и Невада на 27 юни. Основната му задача ще бъде да убеди консерваторите в партията си, че възгледите му не са толкова умерени. В същото време той ще се опита да разшири електоралната база на републиканците, които според общественото мнение вече два пъти загубиха изборите, коментира „Гласът на Америка“. 

Третото поколение Буш

Кандидатурата на Джеб Буш не беше изненада. Все пак преди няколко години за водещ фамилен кандидат се спрягаше неговият син – Джордж Буш Трети. Той е в края на 30-те си години и е адвокат по професия. Джордж Буш Трети е испаноговорящ, тъй като майка му е мексиканка и през 2013 година беше спряган за потенциален кандидат за президентския пост. През 2010 година той оглави организацията „Испаноезични републиканци“ от Тексас, която има за цел да подпомага латиноамерикански кандидати за държавни постове в щата. 
В телевизионни изявления наследникът на династията Буш демонстрира непринудено държание пред камерите, както когато говори на английски, така и когато преминава на испански. На учредяването на  новото движение в столицата на Тексас Остин наследникът на клана Буш обаче не присъства лично, защото неотдавна отпътува за Ирак в качеството си и на офицер от разузнаването към резервистите на военноморските сили на САЩ. Тази мисия в зона на конфликт е още един плюс в бъдещата му политическа кариера, смятат наблюдатели.
Според наблюдатели Джордж Буш Трети притежава необходимите качества за политическа кариера, твърди „Дейли телеграф“. Засега обаче ще трябва да отстъпи първото място на баща си.

Съперниците – републиканци

Джеб  е фаворитът сред кандидатите за номинацията на „Голямата стара партия“, както я наричат още в САЩ. 
Сред опонентите на Буш са сенаторите Ранд Пол, Марко Рубио и Тед Круз, за които вестник „Българска армия“ вече писа. Засега губернаторите на Уисконсин – Скот Уокър и на Ню Джърси – Крис Кристи, още не са обявили намеренията си, но вече набират екип и посещават щатите с ранно гласуване Айова, Ню Хемпшър и Южна Каролина. 
Бившият губернатор на Тексас Рик Пери влезе в състезанието миналия четвъртък. Пери опита да спечели номинация и през 2012 г., припомня Ройтерс.„Трябва ни президент, който ръководи отвъд дребнавата партийна политика, на която ставаме свидетели през последните години“, казва бившият губернатор във видеозапис. „Не е необходимо да приемаме слабостта ни зад граница, на която сме свидетели днес. Не е необходимо да приемаме бавното възстановяване на икономиката вътре в САЩ“, добавя той.
Пери е най-дълго заемалият поста губернатор в историята на Тексас, а от 2012 г. работи усилено върху публичния си имидж, след като кандидатурата му беше провалена от лошо представяне на дебат. Днес той опитва да се представя като по-задълбочен кандидат с много опит в създаването на работни места. Пред Washington Post той коментира, че миналия декември е напуснал поста си след 14 години служба, тъй като иска партията да има „много различен, опитен кандидат“ на изборите догодина. Пери се възползва от земеделски форум в Айова през март, за да демонстрира познанията си за външната политика на САЩ, която беше сред слабите му места на предишните избори.
От своя страна Скот Уокър се опитва да избегне нарастващата му репутация като първенец в надпреварата на републиканската номинация въпреки сведенията за блестящо откриване на кампанията в ключовия щат Айова, смята британския „Гардиън“. През уикенда „Ню Йорк таймс“ също го обяви за водещ кандидат. В интервю за Ей би Си Уокър отрече това да е вярно и добави, че водещият в тяхната партия ще е Джеб Буш. 

Какво става при демократите

В другата партия – тази на демократите, ситуацията изглежда ясна. Още през април бившата първа дама и държавен секретар в първия кабинет на Обама – Хилари Клинтън обяви, че отново влиза в надпреварата за високия пост. Тя изненада привържениците си, след като стана ясно, че е потеглила на първата си предизборна проява в щата Айова с микробус. Миниванът беше кръстен Скуби като кучето Скуби Ду от популярния анимационен филм. Изборът на име не е случаен, защото возилото прилича на „Ванът на мистериите“ от филмчето, с който кучето и неговите приятели разкриват загадки. 
Известно време Хилари беше единствен кандидат за номинацията на демократите. В края на април обаче в битката се включи американският независим сенатор Бърни Сандърс. Той ще се бори за номинацията на Демократическата партия. 
Сандърс критикува икономическата система в САЩ, която създава твърде много различия между бедни и богати. „Този тип фалшива икономика не е това, което Америка e способна да има“, казва мъжът, който описва себе си като социалист. 73-годишният политик е малко известен извън политическите среди и щата си Върмонт, но очаква с нетърпение да се изправи срещу Клинтън. Самият той се описва като „антимилионер и антимилиардер“ и отхвърля от години икономическата система в САЩ като „неморална“. „99% от всички приходи, генерирани в тази страна, отиват в най-богатите, които са 1%“, заяви Сандърс на пресконференция във Вашингтон. 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани