Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Ненчев не е приел рапорта на генерал Шивиков

[post-views]

Министърът на обраната Николай Ненчев потвърди пред журналисти в парламента, че не е приел рапорта за напускане на армията на бригаден генерал Димитър Шивиков. Той заяви, че продължава да работи за решението на проблема. Междувременно група депутати от БСП внесе предложение за промяна на Закона за защита на класифицирана информация, според която „При образувано досъдебно или съдебно производство за умишлено престъпление от общ характер да не се отнема достъпа до класифицирана информация.

репортер Деси Рангелова
оператори Ц. Ташков, Ив. Николов

Законопроектът е внесен в парламента от народните представители на ПГ „БСП лява България” Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Иван Иванов, Атанас Зафиров и Мая Манолова. Поводът за исканата промяна най-вероятно е случаят с бригаден генерал Димитър Шивиков. Припомняме, че генералът подаде рапорт за уволнение, заради отнемането на достъпа му до класифицирана информация в хода на предварително разследване, което, според официалната позицияна МО, е „базирано на анонимни доноси и сигнали”. Министър Ненчев обяви, че ще предложи промени в закона и съобщи, че не е приел този рапорт.
В същото време в Карлово само пред ВТК генералът заяви, че е изключително благодарен за подкрепата на министъра, защото само той без да се колебае е застанал зад него.
Генералът коментира още, че не желае да се преекспонира присъствието му по медиите, за да не влияе то върху разследването по доноса срещу него. В същото време той смята, че е крайно време българина да смени манталитета си и да започне да мисли като модерен човек, който осъзнава, че държавата му е член на НАТО и ЕС.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани