Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отново провал в преговорите между Гърция и кредиторите

[post-views]

текст Красимир Белчев

Френският президент Франсоа Оланд призова за спешното подновяване на преговорите за спасяването на Гърция, след като последните в Брюксел през уикенда завършиха с провал.
Опасността от гръцки фалит е повече от реална, след като последният кръг от преговори между Атина и кредиторите й претърпя провал.
Съдбата на Гърция вече в ръцете на финансовите министри от еврозоната, които в сряда трябва да вземат политическото решение дали задлъжнялата страна ще остане или трябва да напусне валутния съюз.
Брюксел хвърли вината за провала върху гръцкия екип от преговарящи, като заяви, че той не е представил нищо ново като план за реформи в замяна на свежа финансова помощ.
Гърция се нуждае от спешно 1 милиард и 500 милиона евро, за да погаси заема си към МФВ до края на месеца. В противен случай трябва да обяви фалит.
Най-голямата пречка в преговори се оказа препоръката на кредиторите за намаляване на пенсиите и увеличаването на ДДС-то. Това според тях трябва да облекчи гръцкия бюджет с близо 2 милиарда евро на година. Макар и Гърция да е готова на компромис по ставките на ДДС , намира орязването на пенсиите за неприемливо.
Ако Гърция излезе от еврозоната, това ще е първият и най-сериозен удар за единния валутен блок, който ще трябва да плати сметките на Атина, защото е сред основните кредитори на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани