Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Учените успяха да рестартират системите на „Филе”

[post-views]

Учените от Европейската космическа агенция успяха да рестартират робота „Филе”, който след седем месеца се събуди. Сондата влезе в историята като първият космически апарат кацнал на повърхността на комета.
След седем месеца мълчание сондата „Филе” изпрати първия  сигнал до кораба си майка „Розета”, от който беше пуснат миналата година. „Здравей Земя! Чуваш ли ме?. Това e първо съобщение от „Филе”, което вдъхна надежда на учените, че работата им може да бъде подновена.
Програмата Розета беше стартирана през 2004г. На космическия апарат му трябваха цели 10 години да измине колосалното разстояние от 6 милиарда и 400 хиляди км, за да спусне изследователската си сонда.
Не всичко мина по план и за малко мисията да претърпи провал през ноември. След изключително грубо кацане „Филе” все пак успя да се задържи на повърхността на кометата, но с леко отклонение от мястото избрано за кацане. След 60 часа работа слънчевите батерии на сондата се изчерпиха и тя изпадна в хибернация. С приближаването на комета към слънцето, излъчваната от него енергия вече е достатъчна да вдъхне живот на батериите.
Мат Тейлор е учен от екипа на Розета се надява съвсем скоро да започне истинската изследователска работа.
Това, което прави мисията на Филе уникална, е че събраната информацията може да отговори на върпоси, като как се създават планети и дори, как е възникнал живота на тях.

Най-ново

Единична публикация

Избрани