Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вътрешните министри на ЕС обсъждат мерки за справяне с имигрантската криза

[post-views]

текст Красимир Белчев

Вътрешните министри на страните-членки от ЕС се събраха в Люксембург да търсят решение на имигрантската криза в Средиземно море. Във фокуса на  срещата е идеята на ЕК за въвеждане на квоти за равномерното разпределение имигранти в отделните страни на 28-членния блок.
Кризата с бежанците в Средиземно море оказва най-силен натиск на Италия, Гърция и Малта. Малко преди срещата италианският премиер Матео Ренци, цитиран от Би Би Си, предупреди, че ако в Люксембург не се вземе решение по въпроса за квотите, Рим ще приеме план Б, който ще има негативни последици за ЕС.
Матео Ренци подчерта още, че решението на проблема не се състои само в изпращането на кораби за участие в спасителни операции в Средиземно море, защото в последствие те акостират на италианските пристанища.
Докато Италия е сред най-големи привърженици на идеята за въвеждането на квоти, то не малка част останалите страни-членки са против.
За различията по темата говори последния инцидент с няколкостотин имигранти, заклещени на френско-италианската граница.
Докато Рим настоява те да бъдат пуснати на френска територия, Париж се позовава на дъблинското споразумение, според което имигрантите са проблем на страната, в която са пристигнали първо.

Най-ново

Единична публикация

Избрани