Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австрия в опит да изглади различията между Гърция и кредиторите

[post-views]

текст Красимир Белчев

Гърция върви към болезнен фалит и излизане от еврозоната. Предупреждението дойде от Националната банка на страната, която за първи път взе позиция след провалените преговори между Атина и кредиторите й. Страните не само  не могат да постигнат компромис, но вече водят словесна открита война.
Австрийският канцлер Вернер Файман пое ролята на посредник и замина за Атина, в отчаян опит да изглади отношенията.
Напрежението между Гърция и кредиторите стигна връхна си точка във вторник, след като премиер Алексис Ципрас отказа да приеме условията за бюджетни съкращения в замяна на отпускането на средства. Ципрас обвини кредиторите, че тяхната единствена цел е да унижат гръцкия народ.
Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер отговори на удара на Ципрас, като заяви, че неговото правителство лъже гърците, като изкривява позицията на ЕС по преговорите за дълга, които претърпяха тежък провал през уикенда.
Войната на думи избухна в навечерието на срещата на финансовите министри от Еврозоната, които трябва да вземат политическото решение дали да спасят Гърция на всяка цена или страната да излезе от валутния съюз.
За сериозността на ситуацията говори решението на британското правителство, което обяви, че подготвя кризисни мерки, като превенция за икономика при гръцки фалит.

Най-ново

Единична публикация

Избрани