Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Унгария вдига ограда на сръбската граница

[post-views]

текст Красимир Белчев

Сръбският премиер Александър Вукич заяви, че е шокиран то плановете на Унгария да вдигне ограда по граница, в опит да спре потока от нелегални имигранти. Белград смята, че това няма да реши проблема.
Унгария обяви плановете си за издигането на 4 метрова телена ограда по границата си със Сърбия в сряда. Будапеща защити намеренията с липсата на адекватна позицията от страна на ЕС по въпроса с имигрантите.
Независимо, че по-голямата част от хората, опитващи се да влязат на територията на ЕС са албанци или косовари, от известно време се забелязва ръст на имигрантите от Африка. Освен Средиземно море, Балканите са другият ключов маршрут за потока от хората търсещи по-добър живот в Европа.
Освен Сърбия, агенция по бежанците към ООН също осъди унгарските планове.
Според агенцията по бежанците над 54 хиляди души са влезли на територията на ЕС от началото на годината, което е в пъти повече в сравнения с 2014 г. Кризата има опасност да се задълбочи, защото според последния доклад на ООН през миналата година близо 60 милиона души са били принудени да напуснат домовете си заради продължаващите конфликти по света. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани