Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Голям проевропейски протест се проведе в Атина

[post-views]

текст Краси Белчев

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика извънредна среща на лидерите от страни в еврозоната, след като финансовите министри на валутния съюз не успяха да намерят решение на гръцката дългова криза. 
Както се и очакваше срещата на финансовите министри от еврозоната в Люксембург не доведе до пробив в намирането на решение на гръцката дългова криза.
Времето за токова изтича. Гърция има по-малко от от две седмици да погаси заема си към МВФ в размер на милиард и половина евро, в противен случай я грози тежък фалит и излизане на от еврозоната.
Подобно развой на събития е повече от реален. Напрежението принуди гърците масово да теглят спестявания си от банките, като според финансисти за от началото на седмица са изтеглени над 2 милиарда евро.
Причината за паника са слуховете, че крайнолявото правителство в Гърция иска да наложи капиталов контрол на банките в опит да ограничи последиците от евентуален фалит.
Типично по гръцки часове преди срещата на министрите от еврозоната, в Атина на същото място, където преди ден се имаше антиевропейска демонстрация, се проведе още по-голям проевропейски протест. В него хиляди призоваха правителство да постигне споразумение  с кредиторите и страната да остане в Еврозоната на всяка цена.

Най-ново

Единична публикация

Избрани