Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВМС: В „БРИЗ 2015″ няма нищо извънредно

[post-views]

Дългият 154 метра щатски ескадрен миноносец “ и 61-метровата турска подводница са сред участниците в националното военноморско учение „Бриз 2015″, което ще се проведе от 3 до 12 юли. Корабите, които ще вземат участие в учението могат да бъдат разгледани от всички желаещи до понеделник следобед. 

Деветнадесетият „Бриз“ ще събере край Варна над 30 бойни и спомагателни кораби и катери и над 1700 души личен състав от военноморските сили на 8 държави-членки на НАТО, както и Първа постоянната група кораби на НАТО и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса.
В учението ще вземат участие ВМС на САЩ, Гърция, Турция, Румъния, Испания, Португалия, Холандия и България. Родните ВМС ще се включат с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два щурмови самолета СУ25 от българските Военновъздушни сили и представители от Сухопътни войски.
За първи път в „Бриз“ ще се включат Холандия и Португалия. Край Варна ще пристигнат още ракетният катер и минен ловец от Турция, ракетната корвета фрегатата“ и миночистач от Румъния, както и испанският минен ловец.
В рамките на „Бриз 2015″ ще има реални стрелби. Очаква се над Варна да има прелитане на бойните вертолети на нашите ВМС и самолетa патрулната авиация на САЩ.По време на учението ще бъде проведена тренировъчна операция, при която ще се реагира на кризисна обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг.

Най-ново

Единична публикация

Избрани