Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Началникът на Военногеографската служба полковник Румен Димитров: Обществото е на едно кликване от данните

[post-views]

rumen_dimitrov– Има ли проектът реално отражение за обикновените хора, ще могат ли те да го използват?
– Много точен въпрос! Предназначението на проекта е предимно за обикновените хора и бизнеса, тъй като чрез него ще се осигури публичност на геопространствените данни, които притежава МО. Те дълги години бяха обект на рестрикции и ограничения в ползването. С проекта след промяната в Закона за защита на класифицираната информация от миналата година се дава опция обществото да има пряк, много бърз, модерен достъп до всички данни, които са му нужни. Обикновеният човек може да ги вземе и да прави дори някакави анализи, които са в негова полза. Това е много по-полезно и за бизнеса, който, за да получи такива данни, се налагаше да инвестира стотици хиляди левове, за да ги прави сам той, при положение, че те все пак съществуват готови в държавна структура.
Порталът ще има всякакво практическо приложение. Проектирането на всеки обект, който започва – магистрала, път, газопровод, електропровод, трябва да бъде на някаква географска основа. Затова са нужни съответните географски данни. Те може да бъдат използвани също и за научни цели. Досега системата беше изключително тромава и административна. Пишеха се писма, всичко беше на хартия, както преди 50 години. Сега обществото е на едно кликване с клавиша от данните.

– Как ще става достъпът, ще трябва ли да се подава някакво искане?
– Да, има определена форма. Тя е много проста, няма никакви усложнения. При нейното създаване сме използвали опита на другите европейски страни. Нашият портал е на изключително високо техническо ниво. Тестовете, които сме провели, показват, че скоростта, която е постигната, ще удовлетвори ползвателите. Те ще могат много бързо да получават това, което им е необходимо.

– Какви такси ще се събират?
– Размерите, бих казал, са символични. Можете да получите, примерно, копие на карта за около 20 лева. Не е нещо фрапиращо. Цената ни е доста по-ниска от подобни суми в другите европейски страни.

– Как решихте въпроса със защитата на данните на ВГС?
– Киберсигурността е изключително важна. Проектът, който сме разработили, ползва мрежа, която няма нищо общо с нашата вътрешна мрежа. Така че в него няма абсолютно никаква физическа връзка между двете системи. ВГС има стотици терабайти информация. Само около 10-ина процента от нея ще бъде достъпна за обществото чрез портала.

– Стана ясно, че порталът на МО ще изпълнява и ролята на национален геопортал…
– Това е бъдеще. Има такова искане на колегите от Министерството на транспорта и съобщенията. Предстои да бъде подписано споразумение между двете министерства за времето, през което те ще изградят националния портал, като в този период нашият ще изпълнява ролята на национален портал. Доколкото знам, сроковете са някъде около 1 септември да бъде подписано това споразумение.

Използвани са и въпроси на други медии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани