Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Ислямска държава“ атакува Турция

[post-views]

Лятото, изглежда, няма да бъде спокойно за управляващите в Турция. Налага се отново да се справят с протести в големите градове. Кабинетът вероятно ще отговаря и за смъртта на полицаи в граничните със Сирия райони. Но най-вече от управляващите се очаква да дадат отпор на вече действащата на тяхна територия ислямистка групировка „Ислямска държава“. Анкара вече струпа войски по границата със Сирия, а и от съображения за сигурност на турска територия беше спрян Туитър. 

Атентатът в Суруч

В понеделник градчето Суруч, което се намира на границата със Сирия и е с население близо 60 000 души, беше разтърсено от атентат. Над 100 души бяха ранени, някои от които сериозно, а 32-ма загинаха при взривяване на бомба в града. 
Нападението станало в 11,45 ч. местно време в двора на културния център Амара, по време на конференция за подпомагане на възстановяването на сирийския кюрдски град Кобане, съобщиха турски медии. Най-малко 300 членове на Федерацията на младежките асоциации на социалистите са се намирали в културния център.
Град Суруч се намира на около 10 км от Кобане. В. „Хюриет дейли нюз“ информира, че културният център функционира под контрола на турската прокюрдска Демократична партия на народите (ДПН) и в него често са настанявани журналисти и доброволци, работещи с бежанци от Кобане.
turziq_atakaВластите веднага обвиниха „Ислямска държава“ за атаката, но първоначално беше съобщено, че атентаторът е 18-годишна жена. От турското министерство на вътрешните работи призоваха за спокойствие, тъй като терористичното нападение „е насочено и срещу единството на нашата страна“, цитира ведомството Си Ен Ен Тюрк. Суруч живеят основно представители на кюрдското малцинство в Турция, което направи и без това трудната обстановка още по-сложна. 

Протести срещу кабинета

Въпреки предупрежденията за спокойствие уплашени граждани в Истанбул и други градове две нощи поред протестираха по улиците. В нощта срещу сряда полицията задържа 11 демонстранти, след като уличните шествия прераснаха в сблъсъци с органите на реда. С изключение на Истанбул останалите протестни центрове са градове в южните части на страната, населени основно с кюрди, съобщи Ройтерс. Много от кюрдите и поддръжниците на опозицията обвиняват президента Реджеп Таиип Ердоган, че той и управляващата Партия на справедливостта подкрепят групировката „Ислямска държава“ срещу кюрдските бойци в Сирия. Правителството винаги е отричало подобни обвинения. Освен това гражданите обвиняват правителството, че не прави достатъчно в борбата с „Ислямска държава“. Протестиращите бяха разпръснати със струи вода и сълзотворен газ

Атентаторът е идентифициран

В сряда стана ясно, че свързан с „Ислямска държава“ 20-годишен младеж е извършил терористичния атентат в град Суруч, обяви турски представител, цитиран от АФП. След като резултатът от ДНК тестовете излезе, ние потвърждаваме, че извършителят е 20-годишен мъж, който е регистриран в Адъяман, каза източникът, имайки предвид  вилает Адъяман, който се намира в източната част на Южна Турция. 
Медии съобщиха по-рано, че мъжът, с инициали S.A.A., за първи път е бил замесен с „Ислямска държава“ преди два месеца. Турските власти разследват дали има връзка между последния атентат и смъртоносна атака в град Диарбекир миналия месец. „Хюриет“ пише, че използваните в Диарбекир и Суруч бомбени механизми са подобни. 
Властите подозират, че S.A.A. може да е имал връзка с атентата в Диарбекир.   Полицията е открила тротил и сачмени лагери на мястото на атентата в Суруч, които са подобни като използваните в Диарбекир. Турските власти също разследват дали е имало втори атентатор самоубиец в Суруч. Открит е трупът на жена, който не може да бъде идентифициран. По-рано местни медии съобщиха, че атентаторът е 18-годишна жена.
Премиерът Ахмет Давутоглу потвърди, че атентаторът е идентифициран. Той обеща да засили сигурността по сирийската граница. „Това е нападение, чиято цел беше Турция“, убеден е Давутоглу.
Междувременно турски медии съобщават, че жена камикадзе, която е преминала в Турция през миналия месец, е ръководила кървавото нападение в Сурук, съобщават турски медии. Една от трите жени, членуващи в „Ислямска държава“, които са влезли в Турция да извършат самоубийствената атака, може да е една от извършителките на нападението.
През юни турското разузнаване е предупредило, че трите джихадистки могат да извършат самоубийствен атентат в Турция.

„Ислямска държава“ вече е в Турция

Атентатът в Суруч показа, че главорезите от ИД вече са се настанили в Турция. Президентът Ердоган и турският политически елит трябва да си правят сметката, твърди Райнер Херман в коментар за в. „Франкфуртер алгемайне  цайтунг“, цитиран от Дойче веле.
Ако турският президент Реджеп Таийп Ердоган наистина се е надявал, че неговата политика в Сирия ще опази Турция от набезите на терористите, днес трябва да погледне действителността в очите. Атентатът в Суруч, при който загинаха поне 28 души, само потвърждава отдавнашното подозрение, че „Ислямска държава“ поддържа и в Турция свои терористични клетки, които са готови всеки момент да извършват опустошителни нападения. Терористи от ИД многократно пресичаха границата от турския град Суруч към кюрдския Кобане, където извършиха редица покушения. Междувременно тъкмо сирийските кюрди се оказаха най-ефикасната сила в борбата срещу „Ислямска държава“. Не на последно място и със западна подкрепа от въздуха кюрдите непрекъснато изтласкват ИД все по-далеч. Ето че сега ислямистките главорези се отмъстиха с първия голям атентат на турска земя. Вярно, че той беше насочен срещу кюрди, които се бяха отправили към Кобане, за да добият представа какво е нужно за възстановяването на града. Но независимо кой е бил в прицела на атентаторите днес, президентът Ердоган и целият политически елит на Турция трябва да имат едно наум: терорът на „Ислямска държава“ вече се е настанил и в Турция.

Двама полицаи са убити в Чейлапънар

След атаката в Суруч, в сряда беше съобщено, че двама турски полицаи са намерени убити в съседния град Чейлапънар, съобщи Би Би Си. 
Служителите на реда са загинали от прострелни рани в главата. Според турската телевизии НТВ и „Хабер Тюрк“ убитите са намерени в една и съща сграда. Поне единият от полицаите е работил по задача, свързана с действия срещу тероризма. 
Властите проверяват дали отново не става дума за терористично нападение. 
Премиерът на Турция Ахмет Давутоглу заяви, че неговото правителство няма да позволи  страната да изпадне в нестабилност след атаките. „Въпреки кризата и хаоса в региона ние няма да позволим Турция да потъне в нестабилност. „Ислямска държава“ и другите терористични организации никога няма да постигнат своите цели“, заяви Давутоглу.
Той също така разкритикува прокюрдските политици, като заяви: „Ще кажа на тези, които искат да използват печалната смърт на млади хора за политиканстване: престанете да оцветявате политиката с кръв“.

Боряна Радева

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани