Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Подполковник навърши половин век. От тях 35 години във военна униформа

[post-views]

shivikov_georgievНа 5 юли началникът на отделение „Административно“ на 61-ва Стрямска бригада подполковник Христо Георгиев навърши 50 години. Кратката равносметка показва, че през това време той носи вече 35 години военна униформа. И това ако не е своеобразен рекорд!
Защо се е получило така? Още 15-годишен, през далечната 1980 г. той постъпва като школник в Средното сержантско военно училище „Георги Измирлиев“ в Горна Оряховица, специалност „Радиоразузнаване“ с турски език. След завършването на тази тогава популярна школа за сержанти е разпределен във 2-ра дивизия. В разузнавателния батальон в Стара Загора служи една година в рота за радио- и радиотехническо разузнаване. Но явно е искал да има 

развитие в професията

Не се колебае, намира време да се подготви и кандидатства във ВНВУ „Васил Левски“ – Велико Търново, където е приет за редовно обучение в специалност „Свързочни войски“. 
Завършва ковачницата на кадри, както наричаха военното училище в старопрестолния град, през 1988 г. И веднага като лейтенант е хвърлен в „дълбоките води“ – в артилерийския дивизион на полка в Харманли, като помощник началник-щаб по свръзките. Изкарах две години и бях преместен в родния ми град Чирпан. Станах заместник началник-щаб по свръзките в отделния танков батальон. След това бях назначен за командир на свързочна рота в мотострелковия полк, също в Чирпан, изброява накратко подполковник Георгиев. Все пак на 50 години всеки си прави малка равносметка на изминалото време.
А различните длъжности и формирования продължават да минават през съзнанието му 

като вагоните на забързан влак

Следващото му назначение е за помощникначалник-щаб по окомплектоването с личен състав на полка в Чирпан. Но след като той е редуциран в батальон,  Христо Георгиев е изпратен в щаба на дивизията в Стара Загора за началник на служба „Скрито управление на войските“. Служил е една година, след което отива  в Пловдив в Щаба на Корпуса за бързо реагиране, по късно Втори армейски корпус и Командване „Оперативни сили“. Започва службата си в свързочния отдел, а след като е приет Законът за защита на класифицираната информация, става началник на отделение „Сигурност на информацията“ до закриването на формированието. 
От 2006 г. е в 61-ва Стрямска механизирана бригада – първоначално като старши помощник- началник в отделение „Административно“, а от две години е началник на отделението, Къде са били най-трудните му години в досегашната служба? Трудности имаше навсякъде, но носталгията ми е към службата в щаба в Пловдив. Там срещнах прекрасни колеги в един сплотен колектив, хора професионалисти, които си разбираха от работата и всячески гледаха да ти помогнат, да те научат на това, каквото знаят. И ходих с удоволствие на работа, спомня си подполковник Георгиев. 
georgiev_semeistvoА коя е била най-тежката му длъжност? Отговорът не е изненадващ – като командир на свързочна рота, защото отговаряш за хора и техника. Не се чувствам сега като свързочник, защото през последните години комуникациите напреднаха доста, технологиите са по-съвременни и бързо развиващи се. А по мое време учихме предимно Морзовата азбука, обяснява с усмивка подполковникът.
Предпочита да говори повече за своите подчинени в отделение „Административно“. В него са майор Веселка Методиева– старши помощник-началник на отделението по връзки с обществеността, инструкторите по английски език старши сержантите  Христина Генова и Наталия Лазарова, старши сержант Емилия Зонева, преводачът ефрейтор Сергей Рачев и цивилните служители Павлина Костова и Величко Костадинов. 
Попаднах наистина в 

един добър колектив

Хората, които ръководя, приемат присърце задълженията си и си помагат в службата. Всеки е професионалист в своята област, но работят в екип, задачите ги решаваме съвместно, изтъква подполковник Георгиев.
Може дълго да говори за дейността в отделението, защото тя е доста разнообразна. Но само представя някои от подчинените си. Майор Веселка Методиева се справя отлично с връзките с обществеността, а мероприятията наистина са много – национални празници, изпращане и посрещане на контингенти, работа с клуб „Приятели на армията“ в училищата в Карлово и Сопот, подготвяне на информации…
Подполковникът не пропуска да отбележи, че инструкторите по английски език старши сержантите  Христина Генова и Наталия Лазарова, както и преводачът ефрейтор Сергей Рачев, са преминали 6-месечен интензивен курс в Института по чуждоезикова подготовка в Сан Антонио (САЩ) и са усвоили методиката на преподаване на английски език. Те провеждат курсове  предимно с войници и сержанти и по-малко с офицери. В годината има два такива курса на първоначално ниво и които издържат дадения тест, се явяват за покриване на изискванията по СТАНАГ. 
Старши сержант Генова е запозната добре с военната терминология на английски език. Тя има опит от мисията си в Румъния в щаба на Многонационалната бригада „Югоизточна Европа“ през 2005-2006 г., където е работила в международна среда. Старши сержант Наталия Лазарова е с висше образование по английска филология. Редник Сергей Рачев също е завършил английска филология и половин година е бил в Англия. Преди да постъпи в армията е работил като преводач, предимно в частни фирми и притежава умения за изготвяне на документи. 
Смело мога да заявя, че нашите преподаватели си вършат много добре работата, тъй като успеваемостта е много голяма и почти на 100 процента обучаваните покриват теста, подчертава началникът на отделение „Административно“.
Величко Костадинов пък отговаря за безопасните условия на труд. Следи за факторите на работната среда и ако има отклонения от нормите, взима мерки. Предстои му изготвяне на оценка на риска. Акцентът на дейността му е фокусиран по осигуряването с лични предпазни средства на всички, които работят във вредна среда.
В заключение подполковник Христо Георгиев още веднъж обръща внимание, че за успешното изпълнение на задачите, които понякога изникват съвсем неочаквано, най-важна е работата в екип. И ако някой отсъства, друг може да го замести пълноценно. 
Да си на 50 години и 35 от тях да си в армията, не е никак малко. Дали те остават някакъв отпечатък и доколко тежат? Най-добрият отговор са усмивката и постоянното добро настроение на подполковник Христо Георгиев. А за голямата равносметка има още време. 

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани