Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Представителният духов оркестър на ВВС

[post-views]

orkestar_vvsЕдно от последните участия в тържествена церемония на Представителния духов оркестър на ВВС бе на зарята в Пловдив на 6 септември по случай Деня на Съединението. Организацията бе стегната и безупречна. Всичко изглеждаше толкова лесно. Но така ли е всъщност? Когато гледаме спортни състезания, дори и рекордите ни се струват, че се постигат лесно. Всеки, който е тренирал, е наясно, че се изискват много усилия и безброй тренировки и лишения за каквото и да е постижение. Така е и при нас, отговаря диригентът на Представителния духов оркестър на ВВС капитан Михаил Младенов.
Една заря, продължава той, е свързана със

строга организация

и с много участващи военнослужещи, които трябва доста време заедно да тренират и да познават всички детайли в дълбочина, за да се получи необходимото сработване. И подчертава, че на такава церемония най-важни са командващият на зарята, командирите на роти и… оркестърът. Като диригент капитанът трябва през цялото време да следи всички команди и да реагира адекватно на тях.
1 октомври 2000 г. е денят, в който е създаден сегашният оркестър. Тогава е станало обединението между оркестъра на ВВС към корпус „Тактическа авиация“ и Гарнизонния духов оркестър в Пловдив. В продължение на 12 години колективът от музиканти е имал свой военен номер с началник (диригент), понякога и с помощник-диригент и около 30 музиканти в най-добрия случай. 
От 1 декември 2012 г. Представителният духов оркестър на ВВС е в състава на авиобаза „Граф Игнатиево“.
Капитан Младенов е завършил Музикалното училище и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Магистър е по инструментално изкуство – кларинет. От 2005 г. е в Представителния духов оркестър на ВВС, а от 2010 г. е негов диригент.
Свирим 

във всякакви атмосферни условия

понякога е било плюс 40 градуса, друг път пък минус 20. И почти винаги, в дъжд и пек, сме навън, за разлика от други оркестри. Ако те излязат като нас, ще им бъде малко трудно, подчертава капитанът. Дали атмосферните условия влияят на инструментите? Да, те се амортизират бързо. Но освен на тях, условията влияят и на музикантите. Например, в големите горещини или студове, присъстващите на церемониите се затрудняват да стоят, а оркестрантите трябва да свирят и да мислят какво следва по-нататък на тържеството. И да изпълняват музиката качествено, за да се хареса на публиката, споделя още капитан Младенов.
Колко химни знае да изпълнява Представителният оркестър? Диригентът не може да каже точната бройка, но според него са свирили почти всички химни на страните от Европейския съюз, дори и на далечни държави като Китай. 
Музикантите присъстват при посрещането на всички военни и невоенни правителствени делегации в Пловдивския регион. Изнасят и концерти, на които демонстрират своя 

разнообразен репертоар

– маршове, джаз, обработки на народна музика, класическа и филмова музика, увертюри, „Бийтълс“, „Диип Пърпъл“ … Капитан Младенев е категоричен, че духовият оркестър е състав, с който може да се свири всичко и не е за определен вид музика. Естествено, взима предвид неговата специфичност и примерно –  едно рокаджийско парче, изпълнено на китари, трябва леко да се промени на някои места, за да се адаптира.
При концертите си оркестърът основно свири забавна музика, за да бъде интересно на по-голяма аудитория от зрители, както и нови парчета и кавъри на позабравени. Така, както беше пред Празника на Съединението. Свириха пред Военния клуб в Пловдив и събраха вниманието на доста минувачи. 
plovdiv_saedinenie_orkestarДиригентът заявява, че ще се подготвят сериозно за следващия Музикален парад на военните духови оркестри в София. Ще видят при концертите си как хората възприемат програмата, ще изберат най-харесваното от репертоара и ще разработят стъпките за шоуто. Нашите оркестри, казва с гордост диригентът, са 

напълно конкурентни

спрямо тези от западните страни. 
По-добре ли е като са в състава на авиобаза „Граф Игнатиево“? Преди като са били самостоятелно формирование, от оркестъра са се изисквали много административни дейности, а сега тази тежест е отпаднала и имат повече време за музика. Освен в авиобазата оркестърът репетира във Военния клуб в Пловдив и всички са доволни от добрата акустика на залата. В Клуба е удобно, защото комуникират по-лесно с други формирования от гарнизона. 
Като навсякъде в армията и в оркестъра напускат едни и идват други хора. Последните, които са излезли в пенсия, са старшина Павел Станев и старши сержант Николай Попов. Преди тях са се разделили с още петима.  Имало е новодошли през 2012 г., когато е било прехвърлянето към авиобаза „Граф Игнатиево“. Тогава са приети с конкурс, като изпитите са били в Националната гвардейска част – младши сержантите Георги Атанасов (кларинет), Данаил Илчев (саксофон), Александър Каменов (ударни инструменти), Димитър Христов (баритон) и Борис Паунов (валдхорна). Най-новият е старши сержант Веселин Недялков, дошъл по регистъра за вакантните длъжности  от Гвардейския оркестър. Той свири на тромбон. Жените са три – сержант Велислава Пежгорска (кларнет), сержант Росица Рендакова (ударни инструменти) и младши сержант Красимира Чомакова (флейта). Сега диригентът разполага с 29 оркестранти, повечето са с висше музикално образование, а има и хора дошли от филхармонията
Ако се наложи, го замества старшина Емилиян Цоков. 
Трудно е да се изброят селищата, които е посещавал Представителният духов оркестър на ВВС – Стрелча, Панагюрище, Копривщица, Смолян, Кърджали, Златоград, Плевен, Щръклево, Шабла, Разлог… Техният брой става все повече и все повече хора разпознават музикантите.
Какво се изисква от един диригент, за да ръководи оркестър? Капитан Михаил Младенов е наясно, че трябва да притежава много умения, такт и търпение. Да създаде творческа дисциплина и да увлече хората в пътя към съвършенството. Дали е успял? Послушайте завладяващите изпълнения и ще си отговорите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани