Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Неизпълнени са само… непоставените задачи

[post-views]

voenni_kartaНа 13 септември Инженерните войски навършват 137 години от създаването си. Празникът ще бъде отбелязан от личния състав на 55-ти инженерен полк – Белене днес в салона на Народно читалище „Христо Ботев 1892” в дунавския град, съобщиха от Сухопътните войски.
В програмата са включени тържествено събрание,  награждаване на отличили се военнослужещи и концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили. На честването ще присъства командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
На 13 септември в района на формированието ще се срещнат офицери и сержанти от запаса и резерва, служили в полка от неговото дислоциране в Белене през 1974 г. С тържествено събрание и спортни прояви ще отбележи празника и личния състав на военно формирование 44220 – Пловдив от състава на 55-и инженерен полк.
Инженерните войски на Българската армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота. Със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов. Със заповед на министъра на отбраната от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-и инженерен полк като 55-и понтонно-мостови полк. 

При нас неизпълнени задачи са само… непоставените задачи. Това казва заместник-командирът на 55-и инженерен полк подполковник Иван Тишков, докато преглежда документи и отдава разпореждания на подчинените си.
Намираме се на територията на полка точно в момента, когато тук се разиграва командно-щабното учение 

„Инженерен щит 15“

Проявата се ръководи от подполковник Тишков. Темата на учението е „Участие на 54-и инженерен батальон за осигуряване на инженерна поддръжка на механизирана бригада в операция по прикритие на държавната граница“.
voenen_skenerКрай сградите на поделението, в градинките до една от забележителностите, които красят територията – самолет МиГ-19, са разпънати големи палатки, покрити с маскировъчна мрежа. В тях военнослужещите следят учебната обстановка, обсъждат вариантите за действие, вземат решения, отдават заповеди. Учебният район се охранява, има караул и бариера, всичко е точно като в бойна обстановка.
Темата на учението няма абсолютно никаква връзка с реалната ситуация в момента, по която и да е от границите на България, категоричен е подполковник Тишков. По думите му, проявата се провежда по фиктивен сценарий, който съответства на доктриналните и концептуалните документи, свързани с използването на Въоръжените сили.
Учението е било планирано за периода от 10 до 12 юни. Но заради ангажимента на основния команден състав на 54-и инженерен батальон в операцията по прочистване на 

района на Иганово

след взрива на складове с боеприпаси там, е било препланирано от командира на Сухопътните войски за периода 8-10 септември. 
За да бъдат икономисани ресурси, учението се осъществява в пункта за постоянна дислокация, като се изпълняват в основен обем всички дейности по маскировката и охраната на района на батальона. Единствено командно-наблюдателният пункт е развърнат в полеви вариант, с всички необходими елементи, изтъква подполковник Тишков.

ivan_tishkov
подполковник Иван Тишков
По думите му обучителната проява е естествено продължение на командно-щабното учение с щаба на полка през есента на миналата година. Сега в дейностите има и допълнително придадени за участието в операцията формирования.
Това до известна степен затруднява батальона откъм планиране и управление. Но пък така до голяма степен 

ще се повиши подготовката

на военнослужещите, категоричен е подполковник Тишков. Принципът е класически: „Повече пот в учението, по-малко кръв в боя!“.
В 55-и инженерен полк има както уникална техника, така и изключително добре подготвени специалисти, хвали подчинените си заместник-командирът. При това на военнослужещите често им се налага да участват в действия по третата мисия на армията. 
Например ротата за унищожаване на невзривени бойни припаси от състава на 54-и батальон, както и от инженерната рота за бойна поддръжка са в непрекъсната готовност и още от взривовете в Челопечене през 2008 г. досега дават решителния си принос за разчистване на различни райони в страната от невзривени боеприпаси. Тези формирования непрекъснато доказват своя професионализъм в реална обстановка. Въпреки че са открили, обезвредили и неутрализирали хиляди боеприпаси, не са допуснати инциденти с личен състав, а 

voenni_palatkaтова е най-важното

заявява заместник-командирът на полка.
Той посочва и работата на военнослужещите от инженерната мостова рота за обща поддръжка, също от състава на 54-и инженерен батальон. През миналата година заради наводнения те построиха два тежки механизирани моста. Единият – в района на Килифаревския манастир, а другият на река Батулийска в община Своге. Периодично двете съоръжения са проверявани от воини от ротата и са осигурявали нормален живот на населението.
Воините от полка изпълняват всички поставени задачи в срок и в заповядания обем, заявява подполковник Тишков. И по повод 13 септември отправя поздрав към всички бивши, настоящи и бъдещи инженери: „Пожелавам им много успехи, здраве, щастие! И късмет, защото и това е необходимо за извършването на определени дейности!“.

фото Красимир Тодоров

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани