Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бежанският поток към Западна Европа с нов маршрут

[post-views]

migranti_ungariq_garaСитуацията с наплива от бежанци и имигранти в Европа продължава да се влошава. След като Унгария затвори границите си, потокът от хора, търсещи по-добър живот, се пренасочи към Хърватия. През деня първите няколкостотин души пристигнаха в страната. Загреб заяви, че ще остави границите си отворени.
След поредната телена ограда на унгарско-сръбската граница бежанският поток от Близки Изток се пренасочи към Хърватия. Един път регистрирани от граничните власти, хората се отправят за Словения, а от там към крайната си цел – Германия или Австрия. Хърватският премиер Зоран Миланович заяви, че няма да пречи на хората да прекосят страната му. За да улесни предвижването им хърватското правителство отвори няколко допълнителни офиса за регистрирането на хората. Повечето от тях влизат през граничния град Товарник.
В същото време ситуацията на сърбо-унгарската граница продължава да се влошава, след като Будапеща я затвори. В желанието си допълнително да ограничи достъпа на мигрантския поток унгарското правителство е на път да затвори и границата си с Румъния. Блокадата остави хиляди хора буквално на произвола на съдбата. Тяхното недоволство прерасна в открит бунт, което принуди унгарската полиция да използва водни оръдия срещу тях.
Междувременно германският Канцлер Ангела Меркел поднови призива си за свикването на спешна среща на Върха на ЕС, за се търси кризисно решение на проблема. Проблем, който изглежда скоро няма да бъде решен.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани