Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ООН осъди насилието срещу бежанците в Унгария

[post-views]

Генералният секретар на ООН Бан Ки -Мун осъди действията на унгарската полиция, която използва сълзотворен газ, водни оръдия и палки, за да разпръсне хилядите мигранти на границата й със Сърбия. Белград също взе позиция по проблема и определи отношението на Будапеща към хората като „нехуманно”.
Насилието по сръбско-унгарската граница приключи десетки пострадали и повече от 30 арестувани, сред които и мъж заподозрян в тероризъм.
Причина за напрежението е решението на Унгария, да затвори границата за 30 дни, което блокира хиляди бежанци и имигранти, да достигнат крайната си цел- богатите  северни страни.
Регионалният представител на агенцията по бежанците към ООН за Централна Европа Монсерат Вие заяви, че е шокирана от събитията.
Унгария е първата страна членка на ЕС, която едностранно реши да затвори границата, в опит да ограничи потока от мигранти.
Ден след събитията ситуацията по границата със Сърбия се успокои, след като Хърватия заяви, че отваря границата си са бежанците. Загреб има готовност да предостави подслон и храна на всеки, който иска да остане в страната, но за сега крайната цел на хората остава Германия. В същото време взривоопасна остава ситуацията на гръцкия остров Лесбос, където всеки ден пристигат нови и нови бежанци от Близкия Изток.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани