Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Трабантът, който ни закара в НАТО

[post-views]

Емблематичният трабант на бившия външен министър Соломон Паси, вече е експонат на Националния военноисторически музей (НВИМ). Това се случи на церемония в музея. Соломон Паси 
предаде ключовете
от возилото на директора на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. От своя страна тя му връчи дарителския знак на музея и дарителска грамота.
С двутактовата машина, създадена в някогашната ГДР, Соломон Паси возеше някои от най-именитите лидери на планетата при посещенията им у нас. Така трабантът направо си извоюва място в историята. 
Автомобилът, който още е в кондиция – пали и се движи на собствен ход, директно „закара“ България в НАТО, допринасяйки по своеобразен начин страната ни да бъде приета в Алианса. Колата вече има и символични номера, посветени на приемането ни в Алианса и Европейския съюз. Предният е „НАТО 2004“, а задният – „ЕС 2007“. Сред присъстващите на тържеството бяха бившият премиер Симеон Сакскобурготски, министри от неговия кабинет, депутати, офицери, дипломати.
Това поредно събитие ще обогати фонда на музея ни с още един експонат – едно картонено возило, понесло толкова много спомени, наситено с толкова много мисли и 
дебати от миналото
става официално част от нашия фонд, заяви Пенкова, откривайки тържеството. Трабантът беше паркиран на една от площадките в двора, в обкръжението на изтребители МиГ-21, тежка бойна техника и ракети.
По думите на Пенкова, тази година започва отбелязването на годишнината от основаването на Атлантическия клуб в България – „организация, която още с появата си в българското обществено-политическо пространство даде сериозна заявка за промяна и беше движеща сила на тази промяна“. Клубът ще отбележи своята 25-годишнина, точно колкото е почти и нашият път, нашият стремеж към нови хоризонти, към евроатлантическа и европейска интеграция, изтъкна директорът на НВИМ.
Пръв от гостите взе думата посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, който беше категоричен: „Тази кола не е само нещо като анекдот или виц, тя е символ за пътя на България за присъединяването към НАТО и Европейския съюз. Много добре си спомням, че преди повече от 20 години г-н Паси беше създател на Атлантическия клуб, а колата му беше много известна. Тази кола и енергията на г-н Паси бяха сигнал, знак за 
волята на младото поколение
на България по онова време да се присъедини към всички европейски структури“.
Оказа се, че лични спомени, свързани с трабанта, има и временно управляващият посолството на Съединените щати у нас Родерик Мур. Ако някога напиша мемоари, г-н Паси може да бъде сигурен, че тази история ще бъде вписана в тях, гледам тази кола и в нея виждам стар приятел, изтъкна американският дипломат. По думите му трабантът е символ на промените, които са се случили в България през последните години.
Мур разказа за запознанството си с Паси преди четвърт век: „Една сутрин погледнах вестниците в посолството и в „Демокрация“ попаднах на историята на млад човек, представител на Зелената партия, който задаваше въпроса защо България не е подала молба за членство в НАТО“. Заинтригуван от тази идея, Мур се срещнал с Паси, който му задал същия въпрос – трябва ли България да кандидатства за членство в НАТО. 
Дипломатът се консултирал с тогавашния посланик на САЩ у нас Сол Полански, но така и не стигнали до категорично становище. Изпратили телеграма до шефовете си в Щатите, питайки какъв е отговорът на този въпрос. 
Чакахме, чакахме, чакахме – никакъв отговор, спомня си Мур. Накрая получили телеграма с едно изречение. „То гласеше, че разширяването на НАТО 
не е на дневен ред
и че със сигурност такова разширяване, доколкото би било възможно, не би било по посока на България“, каза дипломатът.
Предадох тази информация на д-р Паси, който, както всички знаете, не се обезкуражава лесно, поясни Мур. Организирано било пътуване до Брюксел. Оттам Паси се завърнал с идеята да бъде създаден Атлантическият клуб, който бил учреден през 1991 г. в София.
Атлантическото движение и трансатлантическата връзка имат много начала и нито един край, предстоят нови начала, очакваме съвсем скоро трансатлантическото споразумение за свободна търговия между Европа и САЩ, сподели, трогнат, Соломон Паси.
За България гордостта е, че Атлантическият клуб е първата такава организация в Източна Европа, заяви той. Месец след учредяването на клуба държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър и германският външен министър Ханс Дитрих Геншер приемат декларация, с която стимулират създаването на подобни клубове из цяла Европа. 
Ние останахме първи в историята и смятам, че 
България може 
да се гордее
с това, изтъкна Паси. Днес атлантически клубове има в Централна Европа, Балканите, Кавказ, Централна Азия, дори създадохме няколко и в Гана, Ирак, Афганистан, заяви той.
Паси разказа за случая, при който непланирано повози в колата си генералният секретар на НАТО Манфред Вьорнер. Този факт е превърнал трабанта в история. „Единственият човек, който беше предупреден, че Манфред Вьорнер ще бъде „отвлечен“ с трабанта, беше младият дипломат Родерик Мур. Питах го – какво ще кажеш, ще има ли ЦРУ нещо против. Той каза – Манфред Вьорнер не е американски гражданин“, разказа Паси.
„За 31 години и по-специално – за последните 25, тази кола превози десетки национални и световни лидери, павирали пътя на България към НАТО. Сред тях са 
трима генерални секретари
на Алианса – Вьорнер, Робъртсън, Яп де Хоп Схефер“, напомни Паси. Сакскобургготски и папа Йоан-Павел Втори също бяха повозени с трабанта.
Паси сподели, че е бил само шофьор на тази кола, а собственик на возилото е майка му – Лили Паси, която също присъства на тържеството. За нас е чест да приемем този наситен със символи и спомени трабант като част от нашата експозиция, обобщи Пенкова, приемайки дарението.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани