Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спрете гаврата с воинската чест!

[post-views]

dobromir_pelovАко Прокуратурата действаше така напористо спрямо истинските престъпници, както срещу бригаден генерал Димитър Шивиков, България отдавна да се е превърнала в оазис на справедливото правосъдие. Мошениците, фалирали банките, да са излежали 20-годишни присъди и сега да са смирени честни граждани, станали хора в затвора.
Скандалният Цветан Василев да е докаран с белезници от убежището си и да е възмезден за погрома на КТБ. Крупни крадци, с бисерни имена, облечени временно в различна власт, да са минали през подсъдимата скамейка и да се превъзпитават чрез труд и размисъл за сторените грехове. Но се оказа, че най-големият „престъпник“ е един достоен воински генерал. Омаскарен с обвинения, които, ясно е, няма да издържат и пред най-предубедения съд. Като стана ясно, че първото обвинение срещу Шивиков за някакви тапети е направо жалко, ведомството на Цацаров запретна ръкави и шокира обществеността с нови девет обвинения. Според държавните обвинители, Шивиков се оказа присвоител и контрабандист на военно имущество от Афганистан. Вместо да пилее нахалост облекло, екипи и друго имущество, той го върнал в България. Никъде в прокурорското обвинение обаче не се посочва, че това имущество е намерено в дома на „присвоителя“ Шивиков. Едва ли някой го е видял да спи на върнато от Афганистан походно легло, да играе футбол с цитираните в обвинението футболни топки, облечен в екип, който също бил част от „присвоеното“ имущество. Другите „злоупотреби“ са класика на тенденциозната обвинителна мисъл. Генералът се отзовал с помощ при провеждане на различни местни мероприятия. Как просто да не го разстреляш заради това! По логиката на това обвинение хиляди български мъже днес могат да търсят със задна дата обезщетение от държавата заради това, че като наборни военнослужещи прибираха всяка есен реколтата, зидаха и копаеха местни обекти и дори построиха НДК. Но тогава това беше „помощ за народното стопанство“. Сега се оказва престъпление.  Да не говорим за снимките на филми като „Хан Аспарух“ и „Зарево над Драва“, все с главен консултант генерал-полковник Атанас Семерджиев, вечен началник на ГЩ на БНА, чието консултиране се изразяваше в ангария на огромни поделения като безплатни статисти в продукциите.  
Дали „целта на занятието“ беше Шивиков да не замине на престижен пост в чужбина, не е толкова важно. Прокурорската гавра с честта на пагона премина границите на разумната мисъл. В защита на генерала застанаха неговите командири и подчинени. Цялата карловска общественост. Министърът на отбраната Николай Ненчев. Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев. Премиерът Бойко Борисов реализира възможностите на правителството за защита, като Министерският съвет спешно прие и внесе в парламента законопроект за изменение в ЗЗКИ, които регламентират, че допуск до класифицирана информация не се дава или се отнема само при потвърдено на трета инстанция престъпление, а не, както е сега, веднага след образуване на досъдебно производство. 
Дами и господа депутати, вие сте на ход  да спрете гаврата с един достоен български генерал. За съжаление, за обсъждане и приемане на измененията в закона, които съвсем не са сложни, нищо не се чува. 
Скоро и генералът може да стане „имунизиран“, ако издигне кандидатурата си за местните избори. И „минути“ преди това гръмват новите девет обвинения. Това си е чиста прокурорска намеса в изборния процес и зловещо напомня случая „Костинброд“.  Но колко тези обвинения издържат в съда? Да не стане като с „абсолютния престъпник“ Николай Цонев, за когото Цацаровите подчинени правиха цели театрални постановки, а той се оказа абсолютно невинен по всички дела. Беше ясно и каква ще е съдбата на  Цветан Цветанов. Не защото е видна фигура в най-голямата партия, а защото по донос на един партиен лидер го обвиниха в подслушване, което още в началото прозвуча смешно. Да не говорим за другите дела с някакви плакатно повтаряни „Шест пъти „не“ и други подобни недоразумения. Зловещо необяснима е амбицията на Цацаровите хора с пагони. Защо още не са внесли обвинителния акт за тапетите в съда, за да се разбере истината? А трупат нови обвинения за гуменки, одеала, футболни топки и походни легла? Ясно е, че Шивиков не може да бъде осъден. Но защо е тази гавра с воинския пагон? Спрете я, господа прокурори. Вярно е, че над вас – небе. Но на небето има един, който вижда всичко.                                         

Най-ново

Единична публикация

Избрани