Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мобилните телефони в час вече са забранени със закон

[post-views]

Увеличение на учителските заплати ще има, но вce още не  ясно от кога и с колко. Това коментира в кулоарите на Парламента образователният министър Тодор Танев. По думите му през октомври или ноември ще има яснота какво ще се направи с тези 20 млн. лв., които се отпускат допълнително за учителите до края на годината. Министърът беше в Народното събрание, за да проследи дебата по Закона за предучилищно и училищно образование, който депутатите гледат на второ четене.

С приетите на второ четене промени в Закона за училищното образование се забранява използването на мобилни телефони в час. За провинения учениците ще се наказват със забележка, или преместване в друга паралелка, а най-сериозното наказание е преместване в друго училище. То обаче няма да важи за учениците до четвърти клас. Спор в пленарната зала предизвикаха текстовете от закона за училищното образование, които регламентират начина, по който ще се назначават директорите на училищата. Вносителите отказаха да запишат, че директорите трябва да имат мандат, както бе предвидено в началото. Те залагат само оценяване на директорите на всеки четири години от специална комисия, което не е равно на мандатност. 
Предстои да бъдат приети и текстове, според които обезщетенията при пенсиониране на учители и директори ще бъдат в размер на 10 брутни работни заплати.

Най-ново

Единична публикация

Избрани