Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Афганистанската армия в опит да си върне Кондуз

[post-views]

Афганистанската армия започна контраофанзива срещу талибаните в северния град Кондуз. Бунтовниците превзеха столицата на едноименна провинция в понеделник.
В операцията участват и самолети на американската армия, които ще предоставят въздушна подкрепа на сухопътните сили.
Очевидци твърдят, че ден след падането на Кондуз навсякъде из града има тела на убити хора, а талибаните вилнеят из улиците му с крадени коли.
При нападението талибаните атакуваха и местния затвор и освободиха над 500 души, по-голямата част от които бойци на движението.
Падането на Кондуз е тежък удар за правителството на афганистански президент Ашраф Гани, което е критикувано за неспособността да подържа мира и сигурността в страната.
Командването на афганистанската армия също е критикувано, че е допуснало талибаните да нахлуят в града. Военните са категорични, че разположените там сили са се изтеглили в района на летището, за да се прегрупират.
Град Конзуз има стратегическо значение, защото през него минават основни пътни артерии, които свързват северните части на Афганистан със столица Кабул. Превземането му от талибаните е първата им значима военна победа от свалянето им от власт през 2001г.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани