Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Над половин милион души са пристигнали в Европа

[post-views]

migranti_bejanciПовече от половин милион мигранти и бежанци са пресекли Средиземно море на път за Европа от началото на годината. Това са последните данни на агенцията на ООН за бежанците. Близо половината от тях са сирийски граждани, допълват от агенцията.
Гърция и Италия са двете най-засегнати страни в ЕС от мигрантската вълна. Само в Гърция са пристигнали 383 хиляди души, а в Италия 129 хиляди.
С нарастването на потока от хора, растат и смъртни случаи. До дози момент е потвърдена смъртта на близо 3000 души, удави ли се в Средиземно море на път за Стария континент.
В същото време телените огради с бодлива тел, символ на анти-мигрантската настроения в Европа, вече не са най-големия проблем на търсещите по-добър живот хора, а лошото време.
Редица хуманитарни агенции предупреждават, че заради ниските температури и дъждовното време, зачестяват случаи на грип сред хората, което е предпоставка за избухването на епидемии.
Най-тежка остава ситуацията в Хърватия. Властите твърдят, че за последните няколко дни в страната са пристигнали над 70 хиляди души.
Голяма част от тях са принудени да прекарат с нощ на открито.

Share
Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани