Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Освобождаването на Кондуз

[post-views]

operation-KunduzВ Афганистан продължава операцията по освобождаването на северния град Кондуз, превзет от талибаните по-рано тази седмица. По непотвърдена информация в операцията  участват и части от специалните сили на НАТО.
Боевете за контрола на град Кондуз навлизат в третия си ден. Независимо, че афганистанските сили за сигурност са подпомагани от въздуха от самолети на американската армия и според някои доклади от военни части на специалните сили на НАТО, операцията не върви според плановете.
Най-тежките боеве продължават да се водят в района на летището на Кондуз, което е последната крепост на  правителствените сили в района.
Така в капан на попаднаха десетки цивилни, които потърсиха убежище именно там.
Падането на Кондуз под контрола на талибаните може да струва поста на президента Ашраф Гани, след като група депутати поискаха неговата оставка. Според тях реакцията на правителство е повече от срамна.
От парламентарната зала се чуват и призиви за свикването на съвета на старейшините, който да започне процедура по импийчмънт на президента.
Падането на град Кондуз дойде точно една година от стъпването на длъжност на Ашраф Гани, която може да се обобщи с вътрешно политически борби и ескалация на насилието в страната. Според доклад на ООН от началото на годината в Афганистан са загинали над 5000 цивилни.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани