Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Отпускат 1,6 милиарда евро помощ за бежанците

[post-views]

bejanci_migrantiСтраните от Г7 и от района на Персийския залив обещаха да отпуснат малко над милиард и половина евро помощ за хуманитарните агенции, които помагат на сирийските бежанци. Част от парите ще бъдат разпределени и между най-засегнати държави от бежанската криза, като Турция, Ливан и Йордания.
Инициативата за донорската среща, която се проведе от   генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, е на Германия. Страната е крайна цел за десетките хиляди бежанци, които всеки ден акостират на европейските брегове. Според прогнозите на Берлин, до края на годината близо един милион души ще поискат политическо убежище.
Трите близкоизточни държави от години са дом за близо 4 милиона сирийци, избягали от гражданската война в родината им. Именно лошите условия в лагерите провокират хората там да пробват късмета си, като поемат по осеяния с опасности път за Европа. Отделно, Япония обяви, че възнамерява да отпусне допълнително милиард и 400 хиляди евро помощ, но премиерът на страната Шинзо Абе подчерта, че ще остави границите си затворени за хората, които търсят политическо убежище там.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани