Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО засилва колективната си отбрана

[post-views]

Meetings of the Defence Ministers at NATO Headquarters in Brussels- Press Conference NATO Secretary General following NATO-Georgia Commission MeetingВоенните министри на страните членки на НАТО се споразумяха по време на срещата си в Брюксел, да засилят колективната отбрана на Алианса. Това съобщи генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той подчерта, че НАТО има капацитета и готовността да гарантира  сигурността на съюзниците си по всяко време, независимо от характера на заплахата.
Част от мерките предвиждат създаването на два нови командно-контролни центрове на територията на Унгария и Словения към вече откритите шест на територията на страни-членки, сред които и България, по източния фланг на НАТО. Министрите одобриха и увеличаването на силите за бързо реагиране на 40 хиляди души.
Срещата в Брюксел се проведе в изключително динамичен момент за Северноатлантическия пакт, особено след няколкото инцидента с руски изтребители, които нахлуха в турското въздушно пространство. Столтенберг заяви, че при необходимост НАТО има готовност да изпрати войски в Турция, за да гарантира сигурността на страната.
Столтенберг подчерта, че след последните развития в Сирия, необходимостта от политическо решение на конфликта  е по-голяма от всякога.

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани