Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Режимът в Дамаск с мащабна офанзива в Алепо

[post-views]

tank_siriaСъединените щати и Русия в нов опит да обсъдят въздушната безопасност над Сирия, след като стана ясно, че военни самолети на двете страни са се разминали на няколко километра. От началото на руската операция  Вашингтон и Москва все още не могат да намерят общ език за  това, как да се избегнат нежелани въздушни инциденти в бъдеще.
С включването на Русия в конфликта Сирия и продължаващата от година и половина американска въздушна операция срещу ИДИЛ небето над близкоизточна страна е изключително опасно. След няколко инцидента с руски изтребители, нарушили турското въздушно пространство, създаването на военните канали за комуникация е повече от необходимо, коментират военни анализатори. Недоверието между две супер сили, особено около целите на паралелните им операции в Сирия, прави задача трудна. Ярък пример за това  е последната остра  критика на руския президент Владимир Путин за отношението на американските към руската операция.
За САЩ желанието на Русия да задържи на всяка цена режима на Асад е грешна стратегия. Отделно Вашингтон и редица западни страни подозират Москва, че основната им цел на операцията не са джихадистите от ИДИЛ, а всички опоненти на Асад, включително и бойците на умерена сирийска опозиция.
Междувременно сирийската армия, подкрепяна от Русия, Иран и Хизбула, обяви, че планира мащабна офанзива срещу бунтовниците в района на град Алепо. Коалицията обаче е представка различните бунтовнически организации, които освен срещу силите на Асад, воюват и помежду си,  да се обединят.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани