Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ остават в Афганистан и след 2016г.

[post-views]

afgan-САЩ ще удължат военното си присъствие в Афганистан и след края на 2016г. Това обявиха от администрацията на американския президент Барак Обама. Като причина от  Вашингтон посочва зачестили нападения на талибаните, които преди няколко седмици успяха да превземат столицата на едноименната провинция Кундуз.
В момента в Афганистан cа разположени близо 10 хиляди американски военни, които според вече приетите планове трябва да се изтеглят от страната в края на 2016г.
От Белия дом посочват, че решението е взето след внимателен анализ на последните събития в азиатската страна. Според новите планове на Вашингтон след 2016г в Афганистан ще останат около 5500 души.
Промяната в плановете ни не означава, че ще подновим бойните си операции. Основната мисия на контингентите ни ще остане провеждането на контратерористични операции и подпомагането на афганистанските ни колеги с военна експертиза, се посочва в официалното съобщение  на Белия дом.
Миналата седмица командирът на американската армия в Афганистан генерал Джон Кемпбъл предупреди, че ако несигурността в страната нараства с твърде бързи темпове,  без американска подкрепа местните сили за сигурност няма да могат да се справят с талибаните.
За сериозността на ситуацията говорят зачестилите бунтовнически нападения. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани