Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Победа на умерените сирийски бунтовници над ИДИЛ

[post-views]

siria_opoziciqБойците от Умерената сирийска опозиция са постигнали победа над джихадисткото движение ИДИЛ. Сред тежки боеве те са успели да отблъснат ислямистите от село в  северозападната провинция Алепо. Паралелно с успехите на умерените бунтовници, сирийската армия планира мащабна офанзива в района, с което да влезе в директен сблъсък с подкрепяните от Запада бойци на опозицията.
Информацията за победата на бунтовниците над ИДИЛ не е потвърдена от независим източник.
Кадри от победата им за сега циркулират само из социалните мрежи. Този бунтовник твърди, че последната съпротива от страна на ИДИЛ в няколко ферми в околностите на село Тал Джабин.  Провинция Алепо граничи с Турция, която е сред най-големите противници на режима на Башар Асад и открито подкрепя умерените бунтовниците, които воюват срещу силите на Дамаск.
Отделно Анкара е и сред най-големите критици на руската въздушна операция, която според НАТО е насочена срещу умерените сирийската опозиция, а не както твърди Москва –  срещу бойците на ИДИЛ.
Припомняме, че миналата седмица Турция привика на няколко пъти руския посланик, като протест срещу зачестилите случаи с руските изтребители, нахлули в  турското въздушно пространство, което е и натовско.
Междувременно руското командване съобщи, че през последното денонощие е унищожило няколко фабрики за производството на експлозиви за атентатори самоубийци.
Паралелно с руската въздушна операция Иран също се включва активно във войната в Сирия. По не потвърдената информация няколко хиляди ирански войници от елитния корпус на гвардейците на ислямската революция вече са разположени в страната. В мрежа циркулират снимки с началник на иранските гвардейци Касем Сюлейман.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани