Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Рекордна бежанска вълна заля Словения

[post-views]

migranti_sloveniqБежанската вълна към Западна Европа се пренасочи към Словения, след като Унгария затвори границата си по–рано този месец. За последните 24 часа в страната са влезли над 12 600 души, по данни на полицията.
Любляна поиска помощ от ЕС и вече делегира повече правомощия на армията, която подпомага усилията на граничните полицаи, в опит да се справи с кризисната ситуация.
Прогнозите са, че напливът от хора ще се запази и през идните дни, като само от началото на деня на словенска територия са влезели между 2 и 3 хиляди души. Други 1000   пък прекараха нощта на Сърбо-Хърватската граница, съобщиха от Върховният комисариат на ООН за бежанците.
Хората се надпреварват с времето и се опитват да стигнат до крайната си цел преди да дойде зимата.
До края на деня в Словения ще пристигне официална делегация от Брюксел, начело с еврокомисаря по миграцията  Димитрис Аврамопулос, който ще се запознае на място със ситуацията. Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер свика за неделя минисреща на ЕС за търсене на решение на проблема. Сред участниците ще е българският министър-председател Бойко Борисов.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани