Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Парад на талантите във Велико Търново

[post-views]

Parad talanti Veliko Turnovo 1Шест от най-големите клубове за любителско творчество във Велико Търново се включиха в първия парад на талантите. Той беше организиран по идея на Сдружението на жените военнослужещи. Концертът събра почитателите на попмузиката, народните танци, балета и старите градски песни в залата на общината в петък.

Конкурсът бе открит от децата на балетна школа „Вирджиния балет“, които с нежните розови костюми и прекрасния си танц завладяха публиката и наситиха сцената с много красота. На малките красиви балерини не им отстъпиха по талант и представителите на детско естрадно студио „Румина“ към Военния клуб в града. Малките певци на поп, рок и джаз музика изявиха вокалните си способности чрез своята постоянна детска програма „Весел зодиак“. В традиционни народни носии с прекрасното си изпълнение се представи и трио „Веселие“ от СОУ „Емилиян Станев“.

Parad talanti Veliko Turnovo 4 Подкрепяни от таткото военнослужещ, наследили неговия талант, Пламена и Ванина Пехливанови и Даниел Йорданов  изпълниха  тракийска китка народни песни в съпровод на гъдулка. Женско дружество „Болярка“ към Съюза на  офицерите  и сержантите от резерва и запаса, Велико Търново, се представи с вокална група „Армейски звуци“. В репертоара си групата представи и авторска песен „Жената на войника“ по текст и музика на тяхната ръководителка – Виолета Димова. Незабравима ще остане появата на детско-юношески танцов ансамбъл  „Търновче“ към Военния клуб. Основател и ръководител на формацията е хореографката Бонка Бонева. С прекрасните танци, изпълнени професионално и с хубавите си костюми те завладяха не само публиката, но и журито, като безусловно бяха  класирани на първо място от съставите. 

Parad talanti Veliko Turnovo 2Силен отпечатък оставиха индивидуалните изпълнители, класирани на първо, второ и трето място – Албена Цачева, Богдана Лещакова, Стефан Иванов – най-малкият участник на 9 г. и Стефка Атанасова.  Бяха връчени специални награди за изпълнение на Ани Попкръстева и Лилия Ангеличева.  Тежка и трудна задача имаше 6- членното жури, в състава на което бе директорът на дирекция „Култура“ – община Велико Търново, продуцентът на студио „Румина“, хореографът на фолклорен клуб, представители на ръководството на Сдружението на жените военнослужещи. Журито раздаде на отличените грамоти, дипломи, медали и статуетки и  определи  талантите от Велико Търново, които ще представят района на заключителния галаконцерт в София през месец декември т. г.

Проектът „Парад на талантите“ е част от Националната програма „Родолюбие“ и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на отбраната и Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Освен националния фестивал на армейското любителско творчество проектът има още два обявени конкурса – литературен на тема „Новият Йовков“ и – фотоконкурс на тема „Между два свята – мирa и войната“.

Ето и някои от участниците в концерта

Военният клуб беше представен от два състава. Детското естрадно студио „Румина“ е създадено във В. Търново през 1996 г. от Румяна Начева – журналист, тя е негов продуцент и ръководител. Децата и младежите там са на възраст от 4 до 25 години и овладяват тайните на поп, рок и джаз музиката. Филм за студиото, озвучен на английски език, бе представен с успех в Страсбург, Хамбург и Лисабон по проект на Съвета на Европа. 

Parad talanti Veliko Turnovo 3Детско-юношеският танцов ансамбъл „Търновче“ е създаден през 1986 г. и с гордост носи името на престолния град. Основател и ръководител на формацията е хореографката Бонка Бонева – творец с дългогодишен опит и доказани умения в работата с деца. „Търновче“ олицетворява дълголетието на традицията в старата българска столица – надежда за съхранение на народния дух в бъдещите поколения. Те се представиха с „Танц на вятъра“.

Младежкият дом на града се представи със своята балетна школа. Във Virginia Ballet e вече 15 години деца и младежи се обучават в класически балет,  характерни танци, модерен балет, джаз и хип-хоп. На концерта те показаха собствена хореоргафска постановка на китайския танц „Цъфтяща вишна“, съпроводен от китайска народна музика. Също и солов танц в съвременен стил „Джоел – синият папагал“ по музика от песента на филма „Рио“ и „Малка тарантела“ върху италианска музика. Последваха квартетен танц-балет  „Без думи“ по музика на Фиона Фънк и полски танц„   „Мазурка“. по музика на Глинка.  Соло по едноименната песен „Девка по саду ходила“  и класическа вариация по музика на Л. Минкус. 

Вера Николова

Най-ново

Единична публикация

Избрани