Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Бомби и дипломация“ в търсене на решение на конфликта в Сирия

[post-views]

siriq_sreshta_vienaМеждународната общност в нов опит да намери политически решение на конфликта в Сирия.  Дипломати от Съединените щати, Русия, ЕС, Арабските страни и дори Иран започнаха да се събират във Виена, в желанието си да сложат край на продължаваща от четири години гражданска война. 
На фона на дипломатическите совалки през последните няколко дни гражданската война в Сирия продължава с пълна сила.
В навечерието на срещата във Виена сирийската армия  подпомагана от руските самолети, проведе нова мащабна операция в околностите на столицата Дамаск. Независимо от твърденията на сирийския режим, че цел на операцията са терористите в района, от разпространени в интернет кадри изглежда, че цялата тежест отново пада върху цивилното население.
В същото време руската армия обяви, че за последните 24 часа е унищожила 118 цели на терористите, а от началото на военната кампания е поразила над 800 обекта.
Докато Москва твърди, че единствената цел на операцията са ислямистки организации, като ИДИЛ и Фронта Ал Нусра, то  за запада  руската операция е насочена срещу всички опоненти на Асад, включително и умерената сирийска опозиция.
Независимо, че САЩ поставят под въпрос ефективността на руската операция в Сирия, признават, че влиянието на Русия над режима в Дамаск може да изиграе конструктивна роля в намиране на политическо решение.
Дали това е възможно в обозримо бъдеще ще стане ясно в Петък, когато във Виена ще се съберат първите дипломати на САЩ, Русия, от ЕС, Арабските страни и за първи път Иран, който също е сред геополитически играчи на шахматната дъска в Сирия.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани