Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Есен – 15“: Бойното кръщение на щабния елемент

[post-views]

brifing_Esen_2015В колективната отбрана на Алианса всички сме заедно. Това каза пред журналисти заместник-командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол, Италия, генерал-лейтенант Алън Парънт. 
В националния военен учебен комплекс „Чаралица“ той наблюдава хода на тристепенното 

компютърно подпомагано

командно-щабно учение „Есен – 15“. Сред присъстващите бяха председателят на парламентарната Комисия по отбрана Михо Михов, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, съветникът по въпросите на отбраната на министър-председателя Аню Ангелов, генерали, адмирали, български и съюзнически офицери. Проявата преминава изцяло на английски език.

Ученията от поредицата „Есен“ се провеждат веднъж на всеки три години и представляват венецът на подготовката на щабовете и формированията от Въоръжените сили, обяви директорът на учението комодор Кирил Михайлов, който е директор на дирекция „Операции и подготовка“ в Щаба на отбраната. Темата на проявата е: „Подготовка и провеждане на операция по прикритие на държавната граница на едно направление и създаване на условия за въвеждане на сили на НАТО“.

Подготовката на учението е започнала още в края на 2014 г. След поредица от планиращи конференции се стига до сегашния момент, когато участниците разиграват практически задачите от сложния сценарий.

Генерал-лейтенант Константин Попов обсъди с генерал-лейтенант Алън Парънт предстоящите задачи на щабния елемент

Присъстващите 

разгледаха работните места

на отделните екипи от учението. В работата си на „Чаралица“ военнослужещите използват симулационната система за съвместни тактически и бойни симулации JCATS, както и системата за симулиране на въздушни мисии, въздушна обстановка и сценарии – ISP.

Целта на „Есен – 15“ е максимално добре да синхронизираме работата на стратегическо, оперативно и тактическо ниво, каза пред журналисти генерал-лейтенант Попов, който е ръководител на учението. Затова в учението са включени елементи от Щаба на отбраната, командванията на видовете Въоръжени сили, има привлечени и звена на ниво бригада.

„За първи път през тази година е планирано и участието на щабния елемент за интегриране на силите на НАТО в България, който беше открит неотдавна. Целта е да се създаде добра организация, да се тестват системите за командване и управление, да се види как вземат решение командирите, какво е нивото на подготовка и ефективност на щабовете, какви слабости се допускат, за да може системата да става все по-добра и по-устойчива“, изтъкна заместник-началникът на отбраната. По думите му българският щабен елемент на НАТО е първият измежду новооткритите шест подобни структури в източноевропейските страни, който се включва в толкова мащабна тренировка.

Учението дава възможност за повишаване на нашата оперативна съвместимост, 

поздравявам България

за нейния ангажимент по изграждането на способности, откриването на щабният елемент за интегриране на силите на НАТО е пример в това отношение, заяви генерал-лейтенант Парънт. Той посочи, че страната ни стабилно се движи към следващия етап от плана за изграждане на щабния елемент, а именно – 100-процентовото му попълване с националните и международните позиции до началото на 2016 г. НАТО напълно се ангажира с отбраната на своите членове, ще осъществява учения и ще провежда мисии, за да продължи да демонстрира своите способности, категоричен беше генерал-лейтенант Парънт.

В хода на учебната проява е изключително важно по какъв начин се прави изясняването на задачата, оценката на обстановката, вземането на решение, свеждането на решенията до формированията, коментира генерал-лейтенант Попов. Грешките, допуснати на високо ниво, имат сериозни последици при изпълнение на задачите долу, поясни той. И допълни, че по време на проявата ще се сертифицира бойният щаб на Военновъздушните сили, което допълнително натоварва учението, но и го прави 

далеч по-интересно

„Сценарият е доста комплексен. Използването на компютърни симулации и моделирането са съвременен и икономичен начин за постигане на ефективност в подготовката на Въоръжените сили и подобряват способностите и натренираността на личния състав“, заяви генерал-лейтенант Попов.

Дълбоко съм впечатлен от учението и сложността на сценария, от равнището на симулациите, сподели генерал-лейтенант Парънт. Учението поставя в много добра светлина отличната връзка между нас и българските ВС, а тя е много важна по отношение на геополитическите предизвикателства, които очакваме в бъдеще, изтъкна той. Щабният елемент, който се изгражда в България, е отличен символ на нашето сътрудничество, посочи заместник-командващият на командването в Неапол.

„Сценарият обхваща заплахи по въздух, суша и море. Включени са и нетрадиционни заплахи, има и бежанци. Предвидили сме и други допълнителни изненади.

Сценарият е разработен така, че изцяло да съответства на средата на сигурността в момента“, каза комодор Михайлов. 

Планирането и провеждането на такъв тип учения подпомага вероятни сценарии, които могат да се случат в близко или по-далечно бъдеще, коментира командващият на Съвместното командване на силите (СКС) генерал-майор Любчо Тодоров. Според него, на първо място е нужно да има добро 
предварително планиране

Следва изграждането на взаимодействие на различни нива – между СКС, видовете ВС, отделните формирования. 

Без това взаимодействие не можем да разчитаме, че няма да имаме пропуски, изтъкна генерал-майор Тодоров. По думите му, с учения като „Есен – 15“ ВС ще бъдат подготвени да посрещат бъдещи заплахи. А това ще даде сигурност както на България, така и на съюзниците от НАТО.
Учението приключва днес. Окончателният доклад за проявата ще бъде подготвен до 30 декември.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани