Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Лаборатория връща към живота армейски волтмери, генератори и осцилоскопи

[post-views]

armeiski voltmerЯвно е, че метрологията се налага навсякъде и всеки знае, че тя е най-големият гарант за качество. Това казва началникът на Централната лаборатория за измервателна техника (ЦЛИТ) инженер Димо Демирев. 

През последните години работата на това звено от Института по отбрана „Проф. Цветан Лазаров“ нараства лавинообразно. Не само Министерството на отбраната и Българската армия, но и граждански организации и фирми все повече 

търсят услугите

на лабораторията. Дейността й се разраства с всеки изминал месец. Това беше отчетено и по време на неотдавнашното тържествено честване на 45-годишнината на ЦЛИТ. За миналата година нашият капацитет беше 870 средства за измерване, които бяхме проверили и калибрирали за армията, заявява Демирев. Тази година само до момента са близо толкова, като се очаква до края на 2015-а да станат над 1000, допълва той. Ясно е, че хората оценяват важността и нуждата от нашата дейност, категоричен е началникът на лабораторията.

Dimo Demirev
инженер Димо Демирев
Рязко увеличение има и по отношение на външни структури. Докато миналата година работихме с около 10-15 фирми, тази година до момента са над 50, а много от тях ни стават постоянни клиенти, казва Демирев. Качество, отговорност и изпълнение на задачите в срок са в основата на този успех. Хората, които работят в ЦЛИТ, влагат много знания, усилия и възможности, и благодарение на големия си опит успяват да разширят дейността на лабораторията, изтъква Демирев. Интересен момент е, че ние 

успяхме да докажем на всички

структури в МО и най-вече на командните, че нашата работа е много значима, пояснява той.  В резултат все повече измервателни средства, които се използват във войските и структурите на ведомството и за които до този момент не са били полагани достатъчно грижи, вече се дават за проверка в лабораторията.

Хората от ЦЛИТ не само констатират състоянието на уредите, но и извършват, доколкото е възможно, ремонт и настройка. Това е огромна помощ за армията, защото в тези времена трудно може да се закупи нова техника, споделя Демирев. 

Оказва се, че в страната ние сме втората лаборатория по значимост в тази област, допълва той. Много структури от икономиката – частни и държавни, се обръщат към ЦЛИТ, допринасяйки за рязкото увеличение на дейността й.

Лабораторията работи в четири основни направления на т. нар. доброволна метрология – радиоизмерване, електрически измервания, налягане и вакуум, линейни измервания, тъй като те са свързани с най-големите потребности за Българската армия. 

Най-масовите войскови уреди

които преминават през проверките и изпитванията на стендовете на ЦЛИТ са волтметрите, амперметрите, шублерите, генераторите от всякакъв вид – високочестотни и нискочестотни, осцилоскопите.

Лабораторията поддържа контакти със сродни структури от Полша и Румъния. През тази година е активизирано сътрудничеството с Гърция. Има интерес да правим взаимноизгодни измервания, които да помогнат и на нас, и на тях, на всеки според възможностите, обяснява Демирев.

По думите му голям интерес за сътрудничество се проявява от Македония. Делегация от съседната държава посетила ЦЛИТ и се интересувала не само от възможностите да бъдат извършвани проверки на техни апаратури, но и от системата на работа на лабораторията, която искали да внедрят при тях. Значим интерес за взаимодействие се проявява и от метрологичната структура на сръбската армия, като целта е взаимопомощ в областта на акредитацията.

armeiski osciloskopПерспективите пред нас са да разширим своя обхват в интерес на МО и БА, казва Демирев. Ще закупим нови, по-точни прибори, за да можем да бъдем все по-точни и да действаме на ниво в своята дейност, обобщава началникът на ЦЛИТ.

Историята на ЦЛИТ

– През 1964 г. се създава военно поделение 90900. В него се формира специализирана структура за ремонт и проверка на средства за измерване под наименованието „Централна контролна лаборатория“ (ЦКЛ).

– През 1970 г. с МЗ 00110/08.08.1970 се формира военно поделение 28820, а в него се създава Централна лаборатория за измервателна техника (ЦЛИТ) като приемник на ЦКЛ, с основна задача да извършва метрологична проверка на средства за измерване в МО и БА.

– През 1994 г. е приет първият Правилник за метрологичнто осигуряване на БА, който регламентира дейността на ЦЛИТ.

– През 1998 г. ЦЛИТ е една от първите лаборатории в България, придобила акредитация за извършване на калибриране на средства за измерване, след изпълнение на изискванията на европейското здаководателство в областта на метрологията.

– След редица преподчинявания, през 2014 г. ЦЛИТ става част от структурата на Института по отбрана „Професор Цветан Лазаров“.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани