Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взривно устройство зад трагедията с руския лайнер А321

[post-views]

ruski_samolet_katastrofa_egipetИма голяма вероятност руският пътнически самолет, разбил се през уикенда в Египет, да е свален от взривно устройство на борда. Версията подкрепиха разузнаванията на Съединените щати и Великобритания. Лондон временно прекрати всички полети от и за египетския курорт Шар мел Шейх.
Американското и британското разузнавания не са категорични в заключението си.
„Докато не приключи разследването, не може да сме да сигурни каква е точната причина за катастрофата с руския самолет. С обема на новата информация  растат и нашите опасения, че самолетът е бил свален от взривно устройство,” се посочва в изявление от офиса на британския премиер Дейвид Камерън.
Великобритания е първата страна, която официално застава зад версията, че руският лайнер е взривен във въздуха.
От Даунинг стрийт 10 посочват, че до края на деня премиерът Камерън ще проведе разговор с египетския президент Абдел Фатах Ал Сиси по проблема.
Припомняме, че малко след инцидентът, бойци симпатизиращи на ИДИЛ на Синайкия полуостров, поеха отговорността за катастрофата.
Египетският президент  определи техните твърдения като чиста пропаганда, но в сряда джихадистите обявиха в туитър, че могат да докажат твърденията си, но това не е тяхна задача.
Агенцията ройтерс, позовавайки се на експерти, които анализират черните кутии, също твърди, че става въпрос за взрив на борда на самолета. В момента се уточнява дали е причинен от бомба или от експлозия на един от двигателите.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани