Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военноморският елемент на „Острието на копието”

[post-views]

В началото на юли тази година в Лондон се събраха 160 военни и цивилни лидери от НАТО на срещата на „Морските главнокомандващи” (MARCOMET), за да обсъдят настоящите и бъдещите предизвикателства пред морската сигурност. Командващите на ВМС от 28-те страни членки се срещнаха с видни представители от Военния комитет и военното командване на НАТО, с изтъкнати университетски преподаватели,  представители на международни организации и мозъчни тръстове, които споделят загрижеността за настоящето и бъдещето на глобалната морска среда. 

ostrie na kopieДомакин  на срещата беше  главнокомандващият военноморските сили на НАТО в Европа вицеадмирал Питър Хъдсън. Той заяви, че MARCOMET е преди всичко форум за приятелски, но честен диалог между съюзническите и партньорските военноморски лидери. През двата дни участниците обсъждаха ключови въпроси от морската сигурност, включително и създаването на морския елемент в Силите с много висока готовност на НАТО, наричани в началото „Острието на копието” на реформираните Сили за бързо реагиране на Алианса. 

В дневния ред на форума бяха Планът за действие за готовност на НАТО,  необходимостта от гарантиране на морската сигурност в Балтийско и Черно море като следствие от кризата в Украйна, както и отговорът  на многото предизвикателства в Средиземно море, и крайно променливия характер на морските конфликти през 21-ви век. 

През тази година НАТО провежда над 200 планирани учения, част от които е военноморското учение  в Балтийско море  BALTOPS. В него участваха 17 страни членки и партньори на Алианса като Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Белгия, Канада, Естония, Латвия, Литва, Франция, Германия, Грузия, Холандия, Полша, Турция, САЩ и Великобритания. Бяха приведени в действие над 5000 военнослужещи, 50 кораба, бойни самолети и вертолети, подводница, бойни катери и спомагателни съдове. Целта на учението беше провеждане на десантни операции, борба с подводници, амфибийни кацания, хвърляне на бомби от малка височина, противовъздушна отбрана. Учението не беше проведено в отговор на заплаха. BALTOPS се провежда от 1971 г.

На полигона „Жаган“ в западна Полша за първи се проведе учението  Noble Jump  на новосъздадените сили с много висока степен на готовност (Very High Readiness Joint Task Force, VJTF). Създаването на VJTF е в отговор на нарасналите заплахи към сигурността на източния и южния фланг на НАТО. В учението участваха 2100 военнослужещи от 9 страни членки на НАТО. 
Планирано посещение в пристанището на Талин, Естония, направи германската подводница U34, за да се присъедини към Морска група 2 на Алианса. Подводницата оперира в Балтийско море и е под оперативното разпореждане на командването на подводния флот на НАТО.

Военноморските сили на НАТО проведоха мащабни учения и в Черно море. През юли се проведе BREEZE 2015 с подкрепата на българския Военноморски флот и ВВС, в който взеха участие постоянната морска група на НАТО 1 и постоянната противоминна морска група на НАТО 2, заедно с кораби от САЩ, Румъния, Гърция и Турция. В учението участваха над 30 бойни и спомагателни кораба, турска подводница, бойни самолети и вертолети, както и над 1500 военнослужещи. Учението включваше борба с подводници, противъвъздушна отбрана, търсене и спасяване по море, атаки с малки морски съдове, проверка на кораби. 

НАТО  разполага с две постоянни морски групи и две постоянни противоминни групи. Втората постоянна група на Алианса патрулира непрекъснато в Средиземно море и след всяко учение се завръща  на мисията си. 
Кораби от състава на Втората постоянна военноморска група на НАТО бяха на посещение и в пристанище Варна. 

В отговор на някои коментари и анализи като доклада на „Мрежата на европейските лидери”(европейска неправителствена организация, със седалище в Лондон), в който се приравняват ученията на НАТО и Русия, Кармен Ромеро, заместник-говорител на НАТО, заяви, че военните учения на НАТО имат за цел единствено укрепването на сигурността и стабилността в Европа.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани