Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Предстои най – силното издание на Киномания

[post-views]

Karuci KnigomaniqВ четвъртък, 12 ноември, от 19 ч. с родната продукция „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов се открива Киномания 2015 в зала 1 на НДК. Тя ще продължи до 29 ноември и е възможно да стане най-силното издание от историята на феста. Директорът на Двореца Мирослав Боршош благодари на целия екип на НДК за перфектната организация. „От 2007 г. Столична община подкрепя Киномания, надяваме се много софиянци и гости на града да гледат тези прекрасни филми“, каза зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Ивайло Христов беше кратък: „Изключителна отговорност е да откриеш Киномания с игрален филм. Това е първата ни среща със софийска публика. НДК стана място най-накрая, където се случват важни неща за културата“. В другата сряда (18 ноември) от 19 ч. в зала 1 е премиерата на филма „Животът е един безкраен танц“ заедно с концерт на Трио Sentimental Swingers и Бигбендбрас асоциация. „Празнуваме 5-годишнина и се надяваме събитието да е впечатляващо“ заявиха солистките от триото. 

Премиера, която софийската публика чака цели 3 години, след като печели „Златна роза“ за 2012 г., е „Аз съм ти“ на режисьора Петър Попзлатев. „На 14 ноември от 20.30 ч. в кино „Люмиер“ ще бъде първата прожекция в София,  след като филмът обиколи доста страни в Азия, Африка, Северна и Южна Америка и има субтитри на 9 езика, вкл. японски и китайски.

Първата лента от десетината проекти, допуснати м. г. до първата сесия за нискобюджетно кино в НФЦ беше „Докато Ая спеше“. Тя ще има премиера на 16 ноември от 18.30 ч. в кино „Люмиер“. Актьорът Стефан Денолюбов и режисьорът Цветодар Марков го представиха пред софийска публика. Друго българско заглавие – „Жената на моя живот“ на Антоний Дончев ще видим на екран на 19 ноември от 18.30 ч. в „Люмиер“. „В главната женска роля е Виолета Марковска с награда в 10-ия Кипърски интернационален филмов фестивал, а в главната мъжка роля – Соран Ибрахим. Филмът е копродукция между България, Ирак, Македония и Румъния. 

KnigomaniqЕкранизираната приказка на Валери Петров „ПУК“, (15 ноември от 17 ч.) в кино „Люмиер“. „Направена е с класическа рисувана анимация на хартия. Участвал е в два фестивала – в Китай и в Торонто. 35 години в българската киноиндустрия няма такъв пълнометражен анимационен филм“, подчерта режисьорът Анри Кулев.

Представени са и 2 български документални филма: „Катя Паскалева. Последната роля“ (26 ноември от 19 ч.) и последният филм на Иван Георгиев-Гец преди неговата кончина „Усмивките на българските кинокомедии“ на 21 ноември от 17.30 ч. в кино „Люмиер“. „Повод за филма е юбилеят на голямата актриса, която тази година би навършила 70 години“, каза режисьорът на филма Ема Константинова. Ще го съпътства и изложба с непоказвани картини на Катя Паскалева (19 ноември от 10 ч. полуетаж-изток в НДК). „За по-старото поколение български творци, напомня филмът „Усмивките на българските кинокомедии“ на режисьора Радослав Илиев.

Партньори на Киномания са посолството на САЩ в България и Френския институт. „Много се радвам, че публиката може да гледа много интересни американски филми, сред които изпъкват заглавията „Почти нормален“ на Уди Алън на 19 ноември от 19 ч., „Стив Джобс“ с участието на Майкъл Фасбендър на 22 ноември от 20.30 ч. и Rock The Kasbah с участието на Брус Уилис, на 15 ноември от 19 ч. в зала 1“, каза американското културно аташе у нас Тами Палчиков.

Френските заглавия представи и културното аташе на Франция – Пиер Гийме. Първият филм от тях е „Лоло“ на режисьора Жюли Делпи (13 ноември от 20.30 ч.) в кино „Люмиер“.

Кулинарното кино ще бъде представено от два документални филма „Серджо Херман: Безобразно съвършен“ на 21 ноември от 20 ч. и Foodies на 19 ноември от 19.30 ч. в зала 10. Представят ги Di Vino съвместно с Киномания – прожекции за вманиачени любители на храната и хубавото вино. А топготвачът с невероятни умения по време на кулинарното събитие е Димо Димов. Оценен е от публиката у нас с работата си в ресторантите „Сомелиер“ и „Крим“, както и Gourmet Club Classic, който благодарение на него спечели през 2007 г. престижната награда „Ресторант на годината“.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани