Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Биометрията – програма за новатори

[post-views]

Идеята е само по пръстови отпечатъци да се разпознава кой е проверяваният или само при изписване на името му да се видят всички други данни, посочва капитан Маринела Тенчева от Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив

От септември във Военната полиция в Пловдив работят по усвояването на американска програма за придобиването на способности за биометрия. По нея се въвеждат снимки, пръстови отпечатъци, ирис и редица други данни, тъй като възможностите на системата са големи. Използват се малки устройства, преносими компютри и радиостанции. С тази дейност се е заела капитан Маринела Тенчева и  нейният избор не е никак случаен.

Marinela PenchevaРодена е в Хасково и е завършила Математическата гимназия в родния си град, а след това е продължила образованието си в Пловдивския университет със специалност „Математика и информатика“. Дотук желанията й се осъществяват. Година и половина работи като учител в същата гимназия в Хасково, в която е била ученичка. Какво по-хубаво от това? Изглежда повече от прекрасно.

Но Маринела, освен към 

любимата специалност 

„Информатика“, е имала огромно желание да се посвети на военната професия. Интересът към нея е възникнал още от ученическите й години, тъй като е познавала офицери – нейни близки и роднини. Но тогава е нямало прием на жени във военните училища. През 1992 г. вече е бил завършил първият випуск на 15-те девойки, преборили конкуренцията на още 300 кандидатки. Пред завършване на обучението си във Военното училище във Велико Търново е бил и вторият випуск. И приемът за момичета е спрял.

През есента на 1992 г. научих, че в новосформираната в Пловдив Военна полиция набират жени с компютърна подготовка. Имах пречки от хора, които дори не ми разрешаваха да подам документи. Но бях упорита, а и досега съм на този принцип, че ако някои неща не станат от първия път, трябва да опитвам втори, трети път и т.н., връща се назад във времето капитан Маринела Тенчева. Настоявала е много и е подала документите си, а и на Военната полиция им е трябвало специалист с 

отлична компютърна подготовка

Приета е на 4 февруари 1993 г., а първият й командир е полковник Костадин Попов. Започва като младши сержант, тъй като с висшето си образование по информатика не е отговаряла на изискванията за офицерско звание. 

Когато е постъпила във Военната полиция в Пловдив, там е нямало нито един компютър. Но само след два месеца са получили първият. Този малък период бе достатъчен, за да се запозная с работата. За кратко време се убедих, че с военнослужещите се работи много по-лесно, отколкото с един учителски колектив, който е почти изцяло от жени и където има сплетни, неизказани мисли и завист. Тук хората са свестни и изпълнителни, особено мъжете, констатира Маринела. 

Отначало са въвеждали малко информация. Но през 1995  г. са приели много компютри, които не само са заменили пишещите машини, но и са започнали да ги използват за база данни. 

През 1996 г. е бил обявен първият прием за жени в Шуменското военно училище. Маринела е кандидатствала и е била приета за задочно обучение. Завършила е през 1999 г. със специалност „Автоматизирани системи за управление на войските“. Разпределена е да служи в София, но по това време е излязла в майчинство.

И през 2000 г., след като е открито място за системен администратор, се е завърнала в Регионална служба „Военна полиция и ВКР“в Пловдив с  директор полковник Сашо Сотиров. Имало е много 

новости и модерна техника.

С приемането на закона за „Защита на класифицираната информация“ е трябвало да се въвеждат по 80 дела на ден – ръчно и на компютър. Наложило се е да бъде създадено цяло звено за тази цел. Най-трудно е началото, затова и натоварването е било голямо – документи, графици, разрешения за достъп до класифицираната информация. Случвало се е капитан Тенчева често да ходи до София за указания. Имало е все повече промени и нови изисквания.

През 2005 г. е открита новата сграда на Военната полиция в Пловдив, в която условията за работа са отлични. Тогава са натоварили Маринела да отговаря за всички материални средства. Приела ги е, без да бъде логистик, като е продължавала да изпълнява задачите си на системен администратор. Точното наименование на длъжността й е инспектор в отдел „Анализ и информация“. Освен това, е определяла къде да бъде изградена структурата за компютри, телефони и друга техника.

Не се оплаква, че през годините е съвместявала повече длъжности, защото е с 

натрупан опит 
от задълженията

в други отдели. Сега се води временно и за началник на сектор „Логистика“, През 2000 г. пък е била в отдел „Ред и охрана“ и се наложило да има ангажименти по съпровождането на командирите на многонационална бригада „Югоизточна Европа“  и министъра на отбраната. Но почти не е излизала като патрул, тъй като е трябвало да се правят отчети, графици и много други документи. През 2003 г., вече на друга длъжност, започнах да се занимавам с финансова дейност, тъй като беше сменена формата на заплащане – разработки, въвеждане на данни, справки, корекции и понякога бях заета и до 21 ч. Имало е дни, когато идвах на работа и по време на отпуск, спомня си Маринела.

Deca Brezovo
С децата от дома в Брезово
Въпреки многото си ангажименти тя, заедно с други свои колеги, намира време и за децата от Центъра за настаняване от семеен тип в Брезово. Така бе и по повод на първия учебен ден през тази година. Капитан Маринела Тенчева, старшина Йордан Йорданов, сержант Антония Тодорова, редник Николай Вършилов и цивилен служител Жечка Тонева, всички от  Регионална служба „Военна полиция“ – Пловдив, с директор полковник Теодор Чолев, донесоха на своите малки приятели учебни помагала. Целта е да оказват помощ на децата, които са в неравностойно положение, да ги запознават с дейността на полицаите и да ги запалят по военната професия. Каним ги и на празници, заедно с нашите деца, на хората от Военна полиция. Така ще бъде и на Коледа, уверява капитан Тенчева. 

Нейната дъщеря Мария през следващата година ще завърши Руската гимназия в Пловдив с изучаване и на италиански език, като вече е взела сертификат и по английски. Мария, споделя Маринела, е перфектно дете. Семейството е спокойно, когато няма напрежение вкъщи, а е по-лесно и на работа. Мисли ли понякога за учителската професия? Отговаря с усмивка, че и сега продължава да бъде учител с дъщеря си и поддържа формата си не само по математика и информатика, а и по история, география и останалите учебни предмети.

Voenna policiq
Военната полиция разполага с моделна техника и въоръжение
И накрая пак се връща към програмата за биометрия, с която се занимава в момента. Устройствата са малки и са лесно преносими. Данните трябва да се въвеждат на английски, за да могат да се използват към системата на НАТО. Идеята е, посочва капитан Тенчева, само по пръстови отпечатъци военните полицаи да разпознават кой е проверяваният или само при изписване на името му да се видят всички други данни. Програмата позволява при дублиране на име да се намери конкретният човек, да се установи, ако има забрана за влизане в страната или ако е наблюдавано лице. Може да се използват данни, примерно, от Гранична полиция като част от обща система.

Но това е съвсем ново, сега тепърва започваме да работим. Ще обучаваме нашите колеги, заключава капитан Маринела Тенчева, и се надявам през следващата година да се види какво по-хубаво приложение може да се намери.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани