Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Живата памет за героизма

[post-views]

pametnik_voenniЗа поредна година с традиционния си поход по Стъпките на сливнишките герои Сухопътните войски доказаха, че пазят жива паметта за героизма на предците. В дните, когато се навършват 130 години от Сръбско-българската война и в навечерието на празника си – 19 ноември, военнослужещите от командването и формированията на най-големия вид въоръжени сили 

отново се събраха

пред Паметника на капитаните, край бившите казарми в Сливница. 
Сред присъстващите бяха командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев и ръководството на СВ, кметът на Сливница Васко Стоилков, генерали и офицери от запаса, военнослужещи и цивилни служители от Командването на СВ и от формирования на войските, представите на Подофицерско дружество „Гургулят“, гости и жители на Сливница и околните села.
Главен асистент д-р Стоян Николов от Националния военноисторически музей разказа за епичните боеве край Сливница през ноември 1885 г., с които младата Българска армия спечелва войната и защитава Съединението на България.
pametnik_Предвождана от маршовата музика на представителния духов оркестър на СВ и знамената, колоната тръгна към града. Пред паметника-костница на площада в Сливница участниците оформиха тържествен строй.
Ученици от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в града изпълниха стихотворението на Иван Вазов „Новото гробище на Сливница“ и разказаха за историята на създаването на паметника. Дългогодишният журналист от радио Би Би Си Димитър Димитров, който е и автор на трилогията 

„Светът на българския воин“

прочете пред присъстващите откъси от книгите. 
В тях се представят спомени на военни кореспонденти, станали свидетели на боевете край Сливница преди 130 години. Чужденците не крият респекта си от храбростта, организираността и бойната подготовка на младата българска войска.
Вчера се заклех, днес ми е първият работен ден на втория ми мандат, той започна с най-великия празник за България, на който домакин е община Сливница, каза в словото си кметът Стоилков. България в момента я има заради това, че нашите прадеди преди 130 години са изгонили агресорите и ние сме останали обединена държава, поклон пред тяхната памет, заяви той.
По думите му това е първият ден от празниците за 130-годишнината, които ще се честват в общината. Кметът благодари на СВ за това, че провежда традиционният си поход именно тук.
В неделя ще има възстановка на бойните действия, а преди това в салона на читалището – подробна лекция как са протекли боевете, заяви кметът. Кулминацията ще е на 17 ноември, когато в Сливница ще има 

тържествена заря-проверка

„На добър час! Според мен ни чакат добри дни в нашата община. Да си пожелаем успех, късмет, никога повече да няма войни, а да имасамо добри поводи да се събираме и да живеем без страх от войни и от заплахи. Да мислим единствено и само позитивно за още по-добро бъдеще“, апелира кметът.
Пред паметника бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Николай Ненчев, на началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов, на командира на СВ генерал-майор Андрей Боцев и други.
Походът достигна до Пантеона на загиналите в Сръбско-българската война край село Гургулят. Главен асистент д-р Стоян Николов разказа за създаването на внушителния паметник преди 30 години. Последва награждаване на отличили се военнослужещи и цивилни служители от СВ. Пред паметника бяха положени цветя.
voinik_pametnikМисля, че СВ ще продължат да се развиват, каза генерал-майор Боцев в отговор на въпрос на в. „Българска армия“. Той нарече добра новина обявената от МО обществена поръчка за бойна машина на пехотата, след която, по думите му, ще последва и 

съвместно производство

на подобна техника между фирми от България и чужбина. Надявам се, че ако тези неща се случат, както сме ги предвидили, СВ ще се развиват много по-бързо, динамично и ще натрупат много повече способности в кратко време, изтъкна генерал-майор Боцев.
Той отправи и пожелание към хората от СВ. „Първо искам да им благодаря от името на командването за положените усилия през тази година, за постигнатите много добри резултати. Искам да им пожелая преди всичко много здраве, много успехи, натрупване на много способности. През изтеклата година достойно и с чест изпълниха всички поставени задачи. Да са живи и здрави!“, заяви командирът на СВ.
Празничната проява приключи с тържествен обяд, по време на който генерал-майор Боцев обяви, че са подписани 

dqdo_znameпрезидентските укази

и има заповеди на министъра на отбраната, с които досегашният началник на Щаба на СВ бригаден генерал Пламен Атанасов се назначава за заместник-началник на отбраната и се удостоява със звание „генерал-майор“, полковник Груди Ангелов се назначава за командир на 61-ва механизирана бригада и става бригаден генерал, а бригаден генерал Михаил Попов се освобождава като командир на 68-а бригада „Специални сили“ и се назначава за заместник-командир на СВ.

Генeрал-лейтенант от резерва Кирил Цветков, бивш командващ СВ: 
За мен най-добрият вариант беше актуализираният План 2004, който аз съм го правил. Бяхме смятали минимално необходимото количество Сухопътни войски, които са нужни на България. Тогава войските бяха равномерно разпределени. 
Сега този състав, ясно е, че трябва да бъде коригиран. Някои важни райони като Родопите не са защитени. Тогава имаше планинска бригада в Смолян с подразделения в Ардино и в Момчилград и това беше по поръчка на президента на републиката, защото и той тогава разбираше, че в тези райони трябва да има войска, трябва да се вдига българският флаг, да звучи българският химн.
Моите препоръки са да се усилят подразделенията в Родопите. Трябва да се възстанови бригадата в Северна България и да се усилят родовете войски, които са много важни за подкрепа на населението при бедствия и аварии. 

фото Красимир Тодоров

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани